Pljuskovi

NESTABILNO VRIJEME Jako nevrijeme s kišom i tučom zahvatilo dijelove Hrvatske, stižu upozorenja za četvrtak i petak

P. N.



Jaka grmljavinska nevremena tijekom današnjeg poslijepodneva premjestila su se iz Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske, navodi neverin.hr.


Tako su najprije jaka grmljavinska nevremena zahvatila područje Siska te su se navečer nastavila širiti prema sjeveru.


Pritom je bilo jačih pljuskova praćenih grmljavinom, tuče i jakih udara vjetra.




Još tijekom poslijepodneva pljuskovi s tučom zahvatili su Međimurje.


Tijekom narednih sati očekuje se premještanje grmljavinskog sustava prema sjeveru, nakon čega slijedi privremeno smirivanje vremena, javlja neverin.hr.


Zbog približavanja ciklone idućih se dana očekuje još promijenjivije i nestabilnije vrijeme.


Jako strujanje s juga na prednjoj strani ciklone koja će idućih dana približavati prema sjeveru ponovno će donijeti saharski pijesak sve do naših krajeva.


Iako je sporadičnih grmljavinskih pljuskova bilo posljednjih nekoliko dana na dijelu unutrašnjosti, ponegdje i lokalno izraženijeg nevremena s tučom, idući dani donose jaču destabilizaciju vremena uz grmljavinske pljuskove u cijeloj Hrvatskoj.


Ciklona koja se jučer nalazila na sjeveru Afrike, tijekom srijede se premješta na jug Italije, a tijekom četvrtka i petka zadržavat će se na području središnjeg dijela Italije i značajnije utjecati na vrijeme u Hrvatskoj.


Jako strujanje s juga na prednjoj strani ciklone koja će se idućih dana približavati prema sjeveru ponovno će donijeti saharski pijesak sve do naših krajeva.


Kiša koja će pritom padati, ponovno će sadržavati tragove pijeska stoga očekujemo povremeno i prljavu kišu.


Četvrtak i petak donose umjereno do pretežno oblačno vrijeme s čestim, ponegdje i obilnijim grmljavinskim pljuskovima. Pljuskovi će biti u vrlo nepravilnim intervalima, a između njih bit će i sunčanih razdoblja.


Pri tome je ponegdje moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme uz veće količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju te mogućnost jakog vjetra i tuče.


Načelno, veća vjerojatnost za pljuskove u unutrašnjosti postoji u poslijepodnevnim i večernjim satima.


Zbog više naoblake i pljuskova, malo će i osvježiti, posebno u petak. Za vikend postupno smirivanje vremena, ali i dalje uz povremeno više naoblake i lokalne pljuskove, navodi neverin.hr.