Teška situacija

NEODRŽIVA POLITIKA Već četvrti ravnatelj u dvije godine napustio Imunološki zavod

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Benko je kao v.d.ravnatelja uspio izvući dioničko društvo iz blokade, ali ne i dovršiti svoju misiju. Ovaj je znanstvenik, stručnjak za preradu krvne plazme, upravljao IMZ-om u razdoblju od 1997. do 2000. godine, a na mjesto v.d.ravnatelja sada je došao iz mirovine, u želji da pomogne ustanovi u kojoj je nekad radio.



ZAGREB V.d. direktor Imunološkog zavoda Bojan Benko dao je ostavku na tu funkciju krajem prošlog tjedna, nezadovoljan pozicijom u kojoj nije mogao napraviti ni koraka naprijed u rješavanju statusa Imunološkog zavoda.


Sam Benko je odbio dati nam izjavu, a neslužbeno se doznaje kako je upravo nemoć da bilo što pokrene s mrtve točke ključni razlog njegove ostavke.


 Benko je za v.d. direktora Imunološkog zavoda d.d. imenovan 24. veljače ove godine, a šestomjesečni mandat mu je ovih dana na isteku. Ostavku je međutim dao na mjesto v.d.direktora javne ustanove Imunološki zavod, gdje mu mandat traje sve do proljeća 2018. godine.




On je tako četvrti ravnatelj koji napušta IMZ u nepune dvije godine otkako je ta tvrtka odlukom Milanovićeve vlade preoblikovana u javnu ustanovu, a ni on  očito, kao ni njegovi prethodnici, nije uspio dovršiti najavljeno preoblikovanje trgovačkog društva u javnu zdravstvenu ustanovu. 


Iz trgovačkog društva u javnu su ustanovu prije dvije godine prešli svi zaposlenici IMZ-a, a trgovačko društvo u svom vlasništvu ima imovinu koju javna ustanova sada koristi. Jedan od problema je i kako i iz kojih izvora obeštetiti male dioničare, što je preduvjet da država u potpunosti preuzme upravljanje ustanovom. Time su se bezuspješno bavili Benkovi prethodnici na čelu javne ustanove, Mario Meštrović, Nevenka Kovač i Lea Lupret-Prugovečki.


Kako trgovačko društvo nije do kraja preoblikovano, u slučaju njegovog stečaja ili privatizacije u pitanje dolazi i opstanak javne ustanove jer radnici gube prostor i opremu. Benko je kao v.d.ravnatelja uspio izvući dioničko društvo iz blokade, ali ne i dovršiti svoju misiju.


Ovaj je znanstvenik, stručnjak za preradu krvne plazme, upravljao IMZ-om u razdoblju od 1997. do 2000. godine, a na mjesto v.d.ravnatelja sada je došao iz mirovine, u želji da pomogne ustanovi u kojoj je nekad radio.


Njegov je odlazak na polovini mandata težak udarac Vladi, jer razotkriva svu neodrživost aktualne politike prema IMZ-u.  Odgovor na pitanje zbog čega vlast nema interesa za rješavanje sudbine Imunološkog zavoda ostaje otvorenim, no činjenica je da se aktualna garnitura pokazala jednako neučinkovitom kao i sve prethodne.


I zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić pozvao na žurno rješavanje temelja projekta gradnje novog Imunološkog zavoda, a iz Ministarstva zdravstva, koje je probilo sve dogovorene rokove, odgovorili da je »u postupku donošenje odluke o imenovanju članova i utvrđivanja zadaća i rokova za rješavanje partnerskog odnosa Grada Zagreba i Republike Hrvatske«.


Strpljenje je odavno napustilo radnike IMZ-a, koji iako na zasad redovitoj plaći, najavljuju oštru reakciju na internost Vlade prema nagomilanim problemima IMZ-a.