Postignut dogovor

NEĆE BITI ŠTRAJKA Croatia Airlines prihvatio sindikalni zahtjev o naknadi za promjene u planu posada

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

»Kao znak dobre volje i polazeći od intencije obiju strana da promjena u planu rada posada bude što manje, prihvaćeno je da se, počevši od 1. rujna, za promjene u planu posada unutar sedam dana, koje su uzrokovane od strane poslodavca i zahvaćaju slobodne dane, isplaćuje naknada u iznosu od 50 kuna bruto za kabinsko osoblje i 100 kuna bruto po satu za letačko osoblje«, navodi se u priopćenju kompanije



ZAGREB Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines priopćila je u četvrtak da je s predstavnicima sindikata postigla dogovor o jednom materijalnom zahtjevu, naknadama za promjene u planu posada, te nekoliko sindikalnih zahtjeva koji nemaju utjecaj na materijalni položaj kompanije, te sukladno tome o otkazivanju štrajka najavljenog za 8. kolovoza.


Uprava Croatia Airlinesa na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture postigla je dogovor sa sindikatom Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) o naknadama za promjene u planu posada što je, ističe Croatia Airlines, jedini zahtjev materijalne prirode oko kojega je postignut dogovor, a koji nije materijalno značajan.


»Kao znak dobre volje i polazeći od intencije obiju strana da promjena u planu rada posada bude što manje, prihvaćeno je da se, počevši od 1. rujna, za promjene u planu posada unutar sedam dana, koje su uzrokovane od strane poslodavca i zahvaćaju slobodne dane, isplaćuje naknada u iznosu od 50 kuna bruto za kabinsko osoblje i 100 kuna bruto po satu za letačko osoblje«, navodi se u priopćenju.




Na sastanku je također postignut dogovor o nekoliko zahtjeva ORCA-e koji nemaju utjecaj na materijalni položaj kompanije, navodi se. Tako je dogovoreno da će poslodavac nastaviti primjenjivati stari, istekli, kolektivni ugovor za vrijeme trajanja kolektivnih pregovora, da će nastaviti isplaćivati promocije odobrene redovnim putem u srpnju u Sektoru tehnike za cijelo vrijeme trajanja kolektivnih pregovora, te da će deset članova kabinske posade, koji su sada zaposleni na određeno vrijeme, biti primljeni na neodređeno vrijeme jer za istima postoji trajna potreba.


Dogovoreno je i da će dosljednom primjenom starog kolektivnog ugovora sezonsko kabinsko osoblje zaposleno preko agencije Dekra biti prebačeno za preostalo vrijeme sezonskog rada u radni odnos u Croatia Airlinesu, te da će se potpisati sporazum o redoslijednoj listi kabinskog osoblja koji je već sada u primjeni.


Vezano za planiranje rada i odmora članova posada, dogovoreno je i da će se vrijeme minimalnog odmora u domaćoj bazi od 1. rujna ponovo planirati kao i u kolektivnom ugovoru koji je bio na snazi 2012.godine.Croatia Airlinesa izražava zadovoljstvo postignutim dogovorom sa sindikatom i ističe da se sukladno dogovoru otkazuje najavljeni štrajk, te da će se svi letovi u utorak, 8. kolovoza obaviti prema planiranom redu letenja, vlastitim zrakoplovima.

»U Croatia Airlinesu učinili smo sve kako naši putnici ne bi osjetili nikakve posljedice, ni promjene u realizaciji planiranih putovanja«, ističe se u priopćenju Croatia Airlinesa.


Navedeno je da će se kolektivni pregovori o novom kolektivnom ugovoru s oba reprezentativna sindikata (ORCA i SHS ZUZ) nastaviti 1. rujna ove godine s ciljem da se okončaju do 31. prosinca 2017. a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture bit će koordinator u pregovorima.