Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 2n
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Neažurna diplomacija

(NE)OČEKIVANI SAVEZ Mađarska "OECD pljuska" Hrvatskoj dokaz je da Slovenija bolje lobira

Tražit će dodatna pojašnjenja u Budimpešti – Kolinda Grabar Kitarović / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Tražit će dodatna pojašnjenja u Budimpešti – Kolinda Grabar Kitarović / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2017. u 18:06 2017-09-11T18:06:13+02:00

Dok je hrvatska diplomacija poslije arbitražne presude spavala, slovenska nije. Upravo je Budimpešta tada bila jedna od prvih destinacija slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca

RIJEKA - Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović sutra će u Budimpešti od mađarskih čelnika, predsjednika Janosa Adera i premijera Viktora Orbana, zatražiti objašnjenje zbog najave Mađarske da neće podržati kandidaturu Hrvatske za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Kako je kazala u jučerašnjem intervjuu N1 televiziji i dan ranije u Krapini, predsjednica je neugodno iznenađena mađarskom odlukom da ne podrži ulazak Hrvatske u OECD, a, zanimljivo, iznenađena tom odlukom dan ranije bila je i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

– Nadam se da ću dobiti dodatna objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati, kazala je predsjednica u Krapini, dok je u intervjuu za N1 odlučno poručila: »Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo«. Dodala je kako postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA i MOL.

»Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga. Rezultati politike prema Mađarskoj vidljivi su i u žilet žici, no postoje veliki iskoraci jer su oni bili jedan od najvećih prijatelja i narodi su orijentirani jedni na druge i nadam se da ćemo riješiti sva ta pitanja«, optimistična je predsjednica.

Mito Sanaderu

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju, ali ni rumunjski zahtjev za članstvo u istoj organizaciji, i to zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu. Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optuživši ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e.

Rusija i Ukrajina

Predsjednica se požalila da nije bila upoznata s nedavnim posjetom Vesne Škare Ožbolt i Joška Morića Ukrajini. »Da sam znala upozorila bih da nije dobro vrijeme za takav posjet. Mislim da treba postupati delikatnije i mislim da treba uključiti Rusiju kako bi se raspravili elementi prije povlačenja takvih koraka«, kazala je Grabar Kitarović ocijenivši da je to trebalo »bolje iskomunicirati«.

Mađarska je svoju odluku objavila samo tri dana prije sutrašnjeg službenog posjeta predsjednice Grabar Kitarović Mađarskoj, čime je hrvatska predsjednica dovedena u vrlo neugodnu situaciju. Upravo je predsjednica države, naime, svojom »istočnom« politikom, nastojala uspostaviti bliskije odnose s Mađarskom i ostalim zemljama tzv. »uspravnice«, Češkom, Slovačkom i Poljskom, a sada se pokazuje da Mađarska, jedna od ključnih zemalja predsjedničinog »istočnog« savezništva, okreće leđa Hrvatskoj, i to u krajnje osjetljivom trenutku.

Slovenska akcija

Mađarska odluka, naime, uslijedila je nakon što je Ljubljana u prošlu srijedu objavila da zbog hrvatskog odbijanja arbitražne odluke neće podržati hrvatsko članstvo u OECD-u, a zanimljivo je da je Mađarska još početkom srpnja, dakle samo nekoliko dana nakon objave arbitražne odluke koja je zaoštrila hrvatsko-slovenske odnose, najavila da će se solidarizirati sa Slovenijom. Dok je hrvatska diplomacija spavala očekujući da će se stvari riješiti same od sebe, Slovenija je odmah nakon objave presude pokrenula široku diplomatsku i lobističku akciju odlučno zagovarajući svoje interese.

I jedan radikal je prijetnja

Predsjednica nije željela komentirati izjavu Bakira Izetbegovića, koji je oštro kritizirao njezine izjave o tisućama potencijalnih terorista u BiH, koje Izetbegović smatra namjernim poticanjem islamofobije. »Ne napuhavam problem radikalizma općenito. Govorim o državama EU-a i globalnoj sceni posebno o južnom krilu NATO-a. Izetbegovićevu izjavu neću komentirati jer ne volim komentirati izjave drugih političara. Ako ima problema s izjavama, treba tražiti sastanak. Čude me neki njegovi citati, ne znam na što se odnose, govorila sam o tisućama ekstremista, ali brojke nisu bitne jer i jedna radikalizirana osoba je prijetnja«, objasnila je predsjednica u intervjuu N1.

Upravo je Budimpešta tada bila jedna od prvih destinacija slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca, koji je dobio uvjeravanja mađarskog kolege Petera Szijjarta da se arbitražna odluka treba provesti. Szijjarto je tada istaknuo značaj poštovanja međunarodnog prava i odluka međunarodnih arbitraža, o čemu, kako je rekao, i Mađarska ima svoja iskustva s Hrvatskom. I sada, kada je Slovenija odlučila blokirati ulazak Hrvatske u OECD, Mađarska se pridružila toj blokadi, solidarizirajući se sa Slovenijom, koja ovaj put nije ostala usamljena.

Ipak iznenađena

Predsjednica države ipak je iznenađena mađarskim potezom: »Kod Slovenije je to možda bilo očekivano, ali je ipak neugodno iznenađenje zbog toga što mislim da bismo trebali biti zreli i svaki problem zasebno rješavati. Mislim da arbitraža koju mi ne prihvaćamo ne bi trebala određivati slovenski stav u drugim pitanjima, od OECD-a do Schengena. Odnos je puno pozitivniji, Slovenci su rado viđeni gosti, baš kao i Mađari. Odluka Mađarske me isto tako neugodno iznenadila, nisam očekivala da će tako biti«.

Na pitanje kako će Hrvatska reagirati ako Slovenija počne jednostrano provoditi arbitražnu odluku, predsjednica je kazala da »međunarodni ugovori imaju prednost pred domaćim zakonodavstvom pa tako i oni koji reguliraju režim plovidbe«, nadajući se da će u konačnici pobijediti razum i da neće biti incidenata. Odluka, da bi bila valjana, treba biti prihvaćena od obje strane, i na tome će Hrvatska ustrajati, kazala je predsjednica, koja smatra da je Slovenija u prednosti jer je to pitanje uspjela nametnuti kao dio pristupnih pregovora, iako je ona bila izričito protiv toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka