Ratnici se ne predaju

NE BRINE GA IZBORNI DEBAKL Drago Prgomet ima ambiciju preuzeti zagrebački HDZ

Zlatko Crnčec

Dio stranke Prgometa bojkotira, a on smatra da je upravo taj bojkot razlog njegovog lošeg rezultata u prvom krugu



ZAGREB – Nakon drugog kruga lokalnih izbora, koji će se održati u nedjelju 4. lipnja, predsjedništvo HDZ-a raspustit će Gradski odbor stranke u Zagrebu, a moguće i cijelu zagrebačku organizaciju. To je već praktički gotova stvar, a može je spriječiti samo hitno raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi se održali prije ljetne stanke, odnosno do sredine srpnja.


U HDZ-u se vrti nekoliko imena za zagrebačkog povjerenika stranke, od šefa HDZ-a gradske četvrti Medveščak Mislava Hermana, preko savjetnika premijera Andreja Plenkovića Karla Resslera, pa do kandidata HDZ-a za gradonačelnika Drage Prgometa.


Kako se može neslužbeno doznati u HDZ-u, Prgomet još uvijek ima ambiciju postati predsjednik zagrebačke organizacije stranke bez obzira na loš rezultat koji je postigao na lokalnim izborima. Tako još uvijek nije isključeno da on postane čak i povjerenik organizacije nakon njezina raspuštanja. Iz krugova bliskih Prgometu može se doznati da on vjeruje u pobjedu u unutarstranačkim izborima u Zagrebu, bez obzira na činjenicu da u ovom trenutku nije popularan u zagrebačkom HDZ-u, a da će novog predsjednika birati svi članovi organizacije. Kako se može doznati, Prgomet vjeruje da ima šanse uvjeriti članstvo da je on najbolji kandidat za predsjednika. Osim toga, on smatra da je za njegov loš rezultat odgovoran i bojkot dijela zagrebačkog HDZ-a u prvom krugu izbora iza čega, po njegovom mišljenju, stoji zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić i još neki članovi predsjedništva HDZ-a.




Na prvoj sjednici tog tijela nakon lokalnih izbora prošlog ponedjeljka Prgomet je te optužbe navodno namjeravao i iznijeti, ali je nakon razgovora s užim vodstvom stranke od toga odustao, jer su mu oni sugerirali da bi to moglo dovesti do potresa u stranci prije drugog kruga lokalnih izbora. Naime, Brkić i ostali koje je Prgomet želio navesti kao odgovorne namjeravali su mu žestoko odgovoriti, pa bi to dovelo do velike svađe. Tako da je nakon svega Prgomet na sjednici govorio pomirljivo, te je svoje izlaganje, prema kojem i dalje namjerava biti u visokoj politici, završio rečenicom »ratnici se ne predaju«. Međutim, neki u HDZ-u smatraju da bi raspuštanje i novi izbori mogli dodatno destabilizirati HDZ u Zagrebu, zato što bi to dovelo do otvorenih sukoba raznih struja u toj organizaciji.


Kako sada stvari stoje, ako Milan Bandić postane zagrebački gradonačelnik, HDZ će koalirati s njegovom listom i navodno zatražiti zauzvrat poziciju predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. HDZ će morati surađivati s Bandićem i stoga što on u Saboru ima veliki utjecaj na ponašanje barem dva zastupnika, iako njegova stranka na izborima 11. rujna prošle godine nije osvojila ni jedan saborski mandat. Tako će HDZ, bude li išao na formiranje nove parlamentarne većine, biti prisiljen surađivati s Bandićem u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.