Novi ministar

NASLJEDNIK DALIĆKE Horvata je u politiku uveo Karmarko, a javno se već usprotivio Plenkoviću

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Horvat je bio najveći promotor Karamarkovog stava da Hrvatska treba odustati od arbitražnog postupka protiv MOL-a. Opravdavao je to zabrinutošću da će država samo snositi velike financijske troškove te arbitraže, a da se s njom neće ništa postići, ali Horvata se, zajedno s Karamarkom, u političkoj javnosti svejedno smatralo zaštitnikom interesa MOL-a



Darka Horvata je u visoku nacionalnu politiku uveo Tomislav Karamarko. Zahvaljujući njemu postao je ministar poduzetništva i obrta u Oreškovićevoj vladi i potpredsjednik HDZ-a.


Horvat je bio najveći promotor Karamarkovog stava da Hrvatska treba odustati od arbitražnog postupka protiv MOL-a. Opravdavao je to zabrinutošću da će država samo snositi velike financijske troškove te arbitraže, a da se s njom neće ništa postići, ali Horvata se, zajedno s Karamarkom, u političkoj javnosti svejedno smatralo zaštitnikom interesa MOL-a.


Posebno je u tom kontekstu vrlo žustre sukobe Horvat imao s predsjednikpm HNS-a Ivanom Vrdoljakom, današnjim kolegom iz vladajuće koalicije. U kolovozu 2016. je tako Horvat optužio Vrdoljaka da se kao ministar gospodarstva u Milanovićevoj vladi »bahato ponašao prema partnerima iz MOL-a« i »odveo u arbitražni spor«. Vrdoljak se tada u izjavi za naš list, između ostalog, zapitao kako je moguće da je Plenković, procjenjujući da predstavljaju uteg HDZ-u, s lista za parlamentarne izbore izostavio Božidara Kamletu i Josipu Rimac, a Horvata nije, već ga je stavio na visoko treće mjesto u trećoj izbornoj jedinici.




No, nije na tim posljednjim izborima za Sabor Horvatu sve išlo glatko. Na njegovu je, naime, inicijativu Županijski odbor HDZ-a Međimurske županije, kojemu je na čelu, usvojio naputak za članove i birače da u trećoj jedinici, na HDZ-ovoj listi, preferencijski glasuju isključivo za Horvata. S obzirom na to da je to bilo protivno odlukama Predsjedništva HDZ-a o preferencijskom glasovanju, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković uputio je Horvatu dopis sa zahtjevom da povuče spomenutu preporuku, što je ovaj i učinio.


Horvat se kao zastupnik javno usprotivio Plenkovićevoj ideji da se prodajom dijela HEP-a namakne novac za otkup MOL-ovih dionica Ine.