Nakon žege nevrijeme

NAPOKON OSVJEŽENJE, ALI I NOVI ALARM Od vikenda temperature padaju, stižu oluje

P. N.

Reuters

Reuters

U petak nas već prijepodne u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru očekuju pljuskovi koji će potom zahvatiti i većinu zapadnih krajeva. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Još nestabilnije će biti u noći na subotu i tijekom subote, kada će i zamjetno osvježiti



Prema prognozi DHMZ-a u petak stiže promjena vremena, uz više oblaka na zapadu i sjeveru zemlje, a s petka na subotu stižu i pljuskovi praćeni grmljavinom i to češće u zapadnim područjima, gdje pljuskovi lokalno mogu biti izraženi.


Od subote će i temperature napokon biti  niže, osobito na zapadu i sjeveru, gdje će uz kišu temperature zraka ponegdje pasti i za desetak ili više Celzijevih stupnjeva.


Prema trenutnim najavama, novi veći poremećaj stiže sredinom sljedećeg tjedna kada bi kiše i grmljavinskih oluje, osim na sjeverozapadu unutrašnjosti, moglo biti i na sjevernom Jadranu.




Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula upozorio je da će nakon alarma za toplinski val od vikenda biti oglašen novi alarm – za olujno nevrijeme.


– Premda su prošli i ovaj tjedan gotovo diljem Hrvatske najtopliji ove godine, temperatura je daleko od naših apsolutnih rekorda. No, dovoljna za upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. U petak i subotu ta će upozorenja zamijeniti nova – i to za mjestimice moguće olujno nevrijeme, a za vikend na Jadranu i jaku buru, koja će ponegdje imati i olujne udare, osobito podno Velebita, gdje će onemogućavati normalno prometovanje, piše Vakula.


U petak nas u kontinentalnom području, očekuju sve češći pljuskovi i grmljavina, vjerojatno već prijepodne u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru, zatim i u većini zapadnih krajeva. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Još nestabilnije će biti u noći na subotu i tijekom subote, kada će i zamjetno osvježiti, uz mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a vruće će se zadržati uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i Podunavlju. U nedjelju i ponedjeljak ponovno diljem unutrašnjosti sunčanije i toplije, većinom i vruće, te uglavnom bez kiše, a u utorak se vjerojatnost za nju ponovno povećava.


I na Jadranu će biti pljuskova i grmljavine, gotovo sigurno u petak na sjevernom dijelu, u subotu vjerojatno i ponegdje južnije, ali zamjetno rjeđe nego na kopnu. Tijekom vikenda će biti i većinom vjetrovito, uz jaku buru s olujnim udarima osobito na sjevernom dijelu, ponajviše u subotu i nedjelju prijepodne podno Velebita, gdje će biti onemogućeno normalno prometovanje. Prema jugu Jadrana bit će i prolazno umjerene do jake tramontane, navodi Vakula.