Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Snažni udari vjetra

foto NAJGORE NEVRIJEME U ZADNJIH 45 GODINA Razbijen sat na crkvi Sv. Marka, srušen limeni krov zgrade na Donjim Sveticama

Foto Luka STANZL / PIXSELL
Foto Luka STANZL / PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 13. svibanj 2019. u 13:26 2019-05-13T13:26:00+02:00

Zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te Hrvatske šume mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira

Jak, na mahove i orkanski vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju.

Vjetar je razbio sat na crkvi Sv. Marka. Srušen je i veliki limeni krov sa zgrade na Donjim Sveticama, javlja televizija N1.

PXL_130519_24601686
Olujno nevrijeme u Zagrebu / Snimili Luka Stanzl, Patrik Maček, Borna Filić, Marko Prpić / PIXSELL

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7,15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

»Do 7,15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra«, stoji u jutrošnjem MUP-ovom izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvorene bez potrebe. 

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

z1305k03
U Zagrebu kaos zbog olujnog vjetra / Snimio Davor Kovačević

Opasno na grobljima, u šumama i parkovima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina.

Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su kako će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti.

»Ova mjera donesena je zbog sigurnosti građana i posjetitelja groblja, te ujedno molimo građane da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Ispraćaji na krematoriju odvijaju se neometano«, stoji u priopćenju.

Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Zagrebački holding otvorio je besplatnu telefonsku liniju za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama, koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, javlja N1. 

Svi problemi mogu se dojaviti na 0800 818 919.

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova.

Priopćili su da je zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te da mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira.

Napominju i da građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar, a dodali su i da će sanaciju započeti čim to okolnosti budu dopuštale.

Nevrijeme u Zagrebu, jak vjetar, Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Tramvajski promet je redovit. ​Autobusna linija 140 privremeno ne prometuje zbog uklanjanja stabala s prometnica. Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje. ​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom, javlja N1.

Upozorenje DHMZ-a: Najjači udari vjetra od 65 do 120 km/h

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

Građane upozoravaju da budu spremni »na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom«.

Dežurnima u JVP Zagreb su zatrpani dojavama građana, međutim mnogi od poziva nisu za vatrogasce, javlja N1. 

"Ljudi su u panici, ne znaju kome bi se obratili. Sve su gradske službe zatrpane dojavama pa zovu nas. Upućujemo ih na hitni broj Holdinga ili, u slučaju da im je oštećen krov i da trebaju popravak, na Gradsko stambeno-komunalno, koji imaju majstore za popravke, kazao je dežurni u JVP Zagreb za N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.