Danas nestabilno

NAGLA PROMJENA Atmosfera noćas doslovno eksplodirala, u par sati bilo je 13 tisuća udara munja

P. N.

Ilustracija Pixabay.com

Ilustracija Pixabay.com

Za cijelu je zemlju oglašen žuti meteoalarm s upozorenjem na izraženije pljuskove s grmljavinom. Nestabilno vrijeme nastavlja se i u srijedu, kad će još lokalno biti kiše i grmljavine. Od četvrtka sunčanije i ponovno toplije, no lokalno je moguć i poneki pljusak



Sinoć je na sjevernom Jadranu došlo do najavljivane nagle promjene vremena. Portal Istramet javlja kako je u ponedjeljak kasno navečer atmosfera doslovno “eksplodirala” priređujući rijetko viđen nebeski spektakl munja.


Olujni sustavi najranije su se razvili na moru sjeverozapadne Istre otkuda su se brzo proširili i na dio središnjeg dijela poluotoka te ojačali. Pritom je zabilježena iznimno velika grmljavinska aktivnost, a naročito je mnogo bilo oblak-oblak munja. Do 3 sata ujutro grmljavinski senzori zabilježili su čak 13.000 udara munja!


Uz snažan lokalni razvoj oblaka pale su obilne oborine u kratkom vremenskom roku, a zabilježen je i jak vjetar. Na sjeveru Istre i na riječkom području sjeverozapadnjak, a u gradu Puli zapadnjak s udarima do 12 m/s. Najviše kiše palo je na Kvarneru. Do 3 sata rekorderi su Kukuljanovo i Rijeka (44 mm). 




Nestabilno vrijeme nastavlja se i danas, a DHMZ najavljuje promjenljivo i manje vruće vrijeme. Kiše i grmljavine mjestimice će biti već u od jutra na sjevernom Jadranu i u zapadnim kopnenim te gorskim krajevima, a od sredine dana i drugdje. Pljuskovi mogu biti i izraženiji praćeni prolazno pojačanim vjetrom. Najviše sunčanog vremena bit će na istoku i osobito krajnjem jugu. Slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, mjestimice s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 °C, na istoku i jugu malo viša.


Za cijelu je zemlju oglašen žuti meteoalarm s upozorenjem na izraženije pljuskove s grmljavinom.


– Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, stoji u upozorenju.


Nestabilno vrijeme nastavlja se i u srijedu, kad će još lokalno biti kiše i grmljavine. Od četvrtka sunčanije i ponovno toplije, no lokalno je moguć i poneki pljusak. Vjetar će na kopnu biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, podno Velebita s jakim i prolazno olujnim udarima.