Ministarstvo demografije

Murganić: Porodiljne naknade za zaposlene znatno će se povećati u drugom dijelu 2017.

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Upitana pred početak sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju, te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva

ZAGREB Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je novinarima potvrdila kako će se u drugom dijelu sljedeće godine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.  

Upitana pred početak sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju, te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva.


 »U okviru tih odobrenih sredstava, za koje vjerujemo da će i po usvajanju državnog proračuna za 2017. ostati takva kakva jesu, radimo izračun s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji ima najtočnije podatke o broju porodiljnih naknada koje se koriste«, kazala je Murganić.


 Tako bi prema njezinim najavama Vlada najkasnije s 1. srpnja 2017., kada zakon o porodiljnim naknadama prođe svoje izmjene vezano za roditeljske i porodiljne naknade, išla na njihovo povećanje.




 Povećanje će, rekla je, biti značajno s obzirom na sadašnje iznose »koji su zaista skromni«. Najavila je da će detalji biti razrađeni u zakonu i nije željela otkriti preciznije cifre, ali je rekla kako je iznos »koji se vrti u javnosti dosta realan«.


 Današnji Jutarnji list je objavio neslužbenu informaciju iz Vlade da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna povećati na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta.


 »Riječ je o mjeri koja se radi na državnoj razini, a da li i koje općine i gradovi će imati nekakve dodatne stimulacije, to je na lokalnoj razini, i njihove su to odluke koje svakako podržavam«, rekla je novinarima ministrica Murganić.


 Objasnila je i kako je to mjera koja dolazi tek u drugoj polovici 2017. jer zakonski prijedlog mora proći javnu raspravu. 

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.


 Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. »Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti«, rekla je.