Ministarstvo demografije

Murganić: Nije točno da su posvajanja stala zbog čekanja Obiteljskog zakona

Hina

»Nema veze posvajanje i zakon. Ovaj zakon koji ćemo predložiti poštuje sve odredbe, uvijek u skladu i s ciljem dobrobiti djeteta i nema tu nikakvog razloga da čekamo novi zakon. Postojeći zakon omogućava i potiče u svakom slučaju posvajanje, ali se posvajanje uvijek gleda u smislu da zadovolji interese koji su u skladu s djetetom«, rekla je Murganić



ZAGREB Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić odbacila je u četvrtak tvrdnje da su stala posvajanja jer se čeka novi Obiteljski zakon.


»Nema veze posvajanje i zakon. Ovaj zakon koji ćemo predložiti poštuje sve odredbe, uvijek u skladu i s ciljem dobrobiti djeteta i nema tu nikakvog razloga da čekamo novi zakon. Postojeći zakon omogućava i potiče u svakom slučaju posvajanje, ali se posvajanje uvijek gleda u smislu da zadovolji interese koji su u skladu s djetetom«, rekla je Murganić nakon sjednice Vlade.


Najavila je da će, što se tiče Obiteljskog zakona, Ministarstvo imati drugačiji način predstavljanja. »Onog dana kada ćemo ga pustiti u savjetovanje, predstavit ćemo ga kroz neku konferenciju za novinare tako da vi već na početku, kada ćete komentirati, imati nekakva naša obrazloženja«, rekla je.




Žao joj je što se, kaže, prijedlozi shvaćaju kao nekakav konačan tekst. »Onda nikakvi oblici savjetovanja zaista nemaju nikakvog smisla«, ustvrdila je.


Vezano za deinstitucionalizaciju i transformaciju domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba, Murganić je kazala da rade na stabiliziranju onih stambenih jedinica i zajednica koje su formirane i koje su centri za rehabilitaciju i ustanove koje su krenule u transformaciju.


»S druge strane radimo niz operativnih programa da nastavimo s drugim ustanovama i institucijama. Htjeli bismo deinstitucionalizaciju provoditi i s drugim našim skupinama građana, prije svega s djecom, a s druge strane moramo biti svjesni da je to proces koji traje. Morat ćemo uvijek u isto vrijeme imati i jaku ustanovu i instituciju i razvijati centre za pružanje usluga zajednici i stambene zajednice«, kazala je.


Naglasila je i da se napušta ideja jedinstvenog centra za naknade. Smatra da se materijalna davanja, materijalne pomoći, zajamčene minimalne naknade najsiromašnijim građanima ne mogu tretirati kroz šalterski rad.


»Mi kroz siromaštvo možemo imati uvid u osnovnu problematiku naših siromašnih obitelji. Ljudi koji nemaju dostatna sredstva za život, na neki način su ipak prošli kroz radar ako ih se tretira samo kroz to da im se kroz dokumentaciju i papire odobravaju socijalne pomoći. Sva davanja trebaju biti pokrivena s dokumentacijom, sve mora biti pokriveno po propisu, ali socijalni radnik, odnosno stručna osoba koja ih odobrava mora vidjeti na licu mjesta kako živi ta obitelj i što osim te minimalne naknade oni trebaju. Ako su u situaciji da su došli tražiti socijalnu pomoć onda im još puno toga treba«, ustvrdila je Murganić.