Sloboštini umjesto vrtića - shopping centar

‘Muljaža” sa zamjenom zemljišta: Grad Zagreb ‘trampio’ 12.000 za 3.200 kvadrata

Vanja Vesić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Tvrtki je ustupljena površina od 11.000 četvornih metara ove livade i još zemljište u Trnju od 1.300 kvadrata, a Grad Zagreb je zauzvrat dobio kuću i dvorište u Bednjanskoj ulici od 3,2 tisuće kvadrata. Koja je tu logika, kažu stanari Sloboštine



ZAGREB » U još jednoj zamjeni zemljišta s privatnim investitorima Grad Zagreb izgubio je 2,1 milijun eura, a građani novozagrebačke Sloboštine planirani dječji vrtić i igralište zbog izgradnje shopping centra Kaufland, tvrde građani tamošnje Zahradnikove ulice koji su pokrenuli prosvjedne akcije i potpisivanje peticije protiv izgradnje trgovačkog centra na predviđenoj lokaciji za primarne javne sadržaje.


Bez ikakve obavijesti, Grad je inicirao »pripremne radove« – u jednom danu posjekli su šezdesetak stabala, među ostalim debla trešnji koje su stanari bloka Zahradnikove samoinicijativno posadili s obzirom da gradski oci nisu ni bili zainteresirani za spornu površinu.


  – Tvrtki je ustupljena površina od 11.000 četvornih metara ove livade i još zemljište u Trnju od 1.300 kvadrata, a Grad Zagreb je zauzvrat dobio kuću i dvorište u Bednjanskoj ulici od 3,2 tisuće kvadrata. Koja je tu logika? To je definitivno za istragu DORH-a. Mi smo za njihove planove doznali tek kad su se radnici pojavili na livadi. Posjekli su drveće a kad smo ih pitali zašto to rade, sami su se izbrbljali – poručili su nam stanari Sloboštine. Iz Grada Zagreba priznali su da se »kuha« shopping centar ali da će dio livade biti i za gradnju vrtića, da je procedura zamjene zemljišta provedena po zakonu i da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju. Stanari tvrde da im su im gradski oci podmetnuli kukavičje jaje.




  – Još lani smo poslali 70 primjedbi na GUP, tražili smo da se ne promijeni namjena zemljišta. Lokacijska dozvola koju spominju iz Grada donesena je na temelju netočno utvrđenog činjeničnog stanja na terenu. Ispada da će nam par metara od prozora stanova biti shopping centar. Istražitelji to mogu lako provjeriti. Tražit ćemo da Grad Zagreba umjesto ovog zemljišta investitoru ustupi neki drugi. Nismo mi protiv trgovačkog centra, ali neka bude na nekoj drugoj lokaciji – kazao nam je naš sugovornik.


Prosvjednike je podržao i predsjednik zagrebačke gradske skupštine Darinko Kosor, koji je optužio Gradsku upravu da loše radi svoj posao. Slučaj bi svakako trebao biti pobuditi pažnju i nekih drugih institucija jer su u neposrednoj blizini planirane izgradnje shopping centra zgrade članovi Društva osoba sa cerebralnom dječjom paralizom.