Hrvatska primjer

Muftija zagrebački: Imam prijedloge za hrvatsko predsjedanje EU-om

Boris Pavelić

Hrvatski model uređenja odnosa s muslimanskom zajednicom može biti primjer cijeloj Europi, kazali su večeras u Zagrebu najviši dužnosnici države i Islamske zajednice u Hrvatskoj na svečanoj večeri, iftaru, u povodu početka najvećega muslimanskog praznika, ramazanskog Bajrama.Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj priredio je u hotelu Esplanade svečanu večeru u povodu završetka posnog mjeseca Ramazana, i početka ramazanskog Bajrama, na kojoj su bili najviši državni dužnosnici, te predstavnici vjerskih, akademskih, obrazovnih, kulturnih, vojnih i javnih institucija. Muftija zagrebački Aziz efendija Hasanović u svom je govoru kazao kako je “koncept zajedničkog življenja najveća vrijednost u Hrvatskoj”, jer potvrđuje multikulturanost i multikonfesionalnost zemlje. “Hrvatska je model uređenja odnosa s muslimanskom zajednicom, i trend koji treba koristiti. Time možemo zajednički pomoći Europi”, kazao je efendija Hasanović, naglašavajući kako ima “konkretne prijedloge za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom”, pa se nada da će dobiti priliku da ih predstavi predstavnicima državnog vrha. Ramazanski Bajram hrvatskim muslimanima čestitali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Sabora Željko Reiner.Hrvatski model integracije vjerskih zajednica može se primijeniti u svakoj zemlji, bila ona kršćanska ili muslimanska, kazala je u svojoj čestitki predsjednica Republike. “Hrvatsko iskustvo zajedničkog života s pravom ističemo kao primjer ne samo za suživot, nego za život”, kazala je.

Premijer Plenković naglasio je da se Hrvatska ponosi time što su muslimani u Hrvatskoj “stoljećima dio nacionalnog korpusa” i “važna sastavnica hrvatskog društva”. Hrvatska je rijetka, ako ne i jedina članica EU u kojoj su Kurban Bajram i ramazanski Bajram za muslimane neradni dani, naglasio je, podsjećajući da islamska zajednica u Hrvatskoj ima svoj vjeronauk, svoje škole te godišnju pomoć iz državnog proračuna. Grade se i mnogi islamski centri, poput onih u Umagu, Sisku i džamije u Rijeci. “Uspješnost hrvatskog modela treba slijediti i u Europi”, kazao je Plenković, dodajući kako u drugim zemljama tako dobre odnose priječi baš nedostatak društvene infrastrukture suradnje, kakva se u Hrvatskoj gradi još od 1916, kada je Sabor priznao islam kao ravnopravnu religiju. Premijer je odao i počast za više od 1.100 muslimana poginulih u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata.


Na svečanome iftaru bili su, među ostalim, ministri nekoliko ministarstava, visoki velikodostojnici katoličke, srpske i makedonske pravoslavne crkve, židovske i protestantskih vjerskih zajednica, veleposlanici mnogih zemalja, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, te načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.