Minsitar odgovarao na pitanja nezaposlenih

Mrsić mladim Zagrepčanima predstavio “Garanciju za mlade”

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Cilj je »Garancije za mlade«, koja sadrži i niz olakšica za poslodavce u realnom sektoru, da se svim mladima do 30 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja ponudi posao, daljnja naobrazba ili rad bez zasnivanja radnog odnosa, a sve kako bi se smanjila dugotrajna nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba, rekao je ministar Mrsić



ZAGREB Na pitanja mladih nezaposlenih što oni trebaju učiniti, koje su mjere i olakšice na raspolaganju njima, a koje poslodavcima, odgovarao je u subotu na zagrebačkome Preradovićevom trgu ministar rada Mirando Mrsić informirajući ih o Vladinoj mjeri »Garancija za mlade«.


Cilj je »Garancije za mlade«, koja sadrži i niz olakšica za poslodavce u realnom sektoru, da se svim mladima do 30 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja ponudi posao, daljnja naobrazba ili rad bez zasnivanja radnog odnosa, a sve kako bi se smanjila dugotrajna nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba, rekao je ministar Mrsić.


Rezultati se već vide jer smo s pilot projektom pojedinih mjera počeli već prije godinu i pol dana, a s obzirom na to da su polučile dobre rezultate, ugradili smo ih u »Garanciju za mlade« koja se službeno počela primjenjivati od ove godine. Riječ je o mjeri zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana nakon koje se zaposlilo oko 28 tisuća osoba i to uglavnom kod istog poslodavca, podsjetio je Mrsić.




Vlada je, dodao je, odlučila kroz pet godina osloboditi poslodavca doprinosa na plaće za zapošljavanje mlade osobe na neodređeno vrijeme. Ta je mjera nakon tri mjeseca od kada se primjenjuje polučila odlične rezultate jer se zaposlilo šest tisuća mladih ljudi.


To nije olakšica samo poslodavcima koji će kroz pet godina platiti sto tisuća kuna manje s osnova doprinosa na plaću, nego je vrlo važna za tu mladu osobu jer joj rad na neodređeno vrijeme daje sigurnost da može planirati budući život, ocijenio je ministar Mrsić.


Naveo je da je do sada mjerom rada bez zasnivanja radnog odnosa obuhvaćeno oko 37 tisuća mladih.


Inače, u ukupnom broju nezaposlenih mladih ispod 30 godina je 31 posto. Međutim, ako gledamo samo mlade od 15 do 25 godina, kada smo krenuli s mjerama bilo ih je više od 50 posto, a danas ih je oko 42 posto. To govori da su mjere dale rezultate i nadamo se da bi taj broj uskoro mogao pasti ispod 40 posto, rekao je Mrsić dodajući da taj trend treba održati.


Za sve aktivne mjere zapošljavanja za sve nezaposlene u ovoj je godini osigurano 1,2 milijardi kuna i to 600 milijuna kuna putem operativnog programa iz Europskog socijalnog fonda, a oko 550 milijuna kuna iz državnog proračuna.


To znači da ćemo za aktivne mjere zapošljavanja izdvojiti 0,3 posto BDP-a što je najviše u povijesti, istaknuo je Mrsić podsjetivši da je 2011. izdvojeno oko 250 milijuna kuna.


Također je naveo da je iz Europskog socijalnog fonda u sljedećih pet godina Hrvatskoj na raspolaganju oko 14 milijardi kuna, plus 132,5 milijuna eura iz »Garancije za mlade«.U predstavljanju »Garancije za mlade« ministru Mrsiću i suradnicima priključili su se i članovi Foruma mladih SDP-a.

Inače, djelatnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava tijekom zadnjih mjesec dana predstavili su »Garanciju za mlade« u mnogim hrvatskim gradovima.