Svjetski dan dostojanstvenog rada

Mrsić: U HDZ-ovu programu nema radnika

Hina

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

»HDZ je izašao sa svojim programom u kojemu nema radnika, gdje se radnici svode na to da je potrebno da imaju bilo kakav posao i minimalnu plaću, ali mi u Vladi i u SDP-u želimo da radnici imaju bolja radna mjesta i bolju plaću. Svesti na to da je borba za radnička prava borba samo za radno mjesto nije više nešto što bi trebalo zadovoljavati ni političke stranke ni socijalne partnere«, rekao je ministar Mrsić

RIJEKA Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u srijedu da bi današnji dan, kada se obilježava Svjetski dan dostojanstvenog rada, trebalo iskoristiti da svi razmislimo o položaju radnika i o tome što su Vlada, sindikati i poslodavci učinili da se poboljša njihov položaj u Hrvatskoj, pri čemu je ocijenio da u HDZ-ovu programu nema radnika.»HDZ je izašao sa svojim programom u kojemu nema radnika, gdje se radnici svode na to da je potrebno da imaju bilo kakav posao i minimalnu plaću, ali mi u Vladi i u SDP-u želimo da radnici imaju bolja radna mjesta i bolju plaću. Svesti na to da je borba za radnička prava borba samo za radno mjesto nije više nešto što bi trebalo zadovoljavati ni političke stranke ni socijalne partnere«, rekao je ministar Mrsić.

»Želimo da radnici u Hrvatskoj imaju bolje radno mjesto i bolju plaću, a produktivnost se ne bi se smjela temeljiti na jeftinom radu i malim plaćama, nego na obrazovanim, produktivnim, kompetentnim radnicima, kakvi naši radnici i jesu«, rekao je Mrsić, koji je u srijedu bio na potpisivanju ugovora o osnutku Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Rijeci.


Istaknuo je da je Vlada u prošle četiri godine donijela mnoge izmjene kojima se nastojalo omogućiti da tržište rada bolje funkcionira, primjerice da je omogućena preraspodjela radnog vremena.


Rekao je da Hrvatska pretežno ima ugovore o radu ne neodređeno vrijeme, ali prošlih se godina vidio trend potpisivanja ugovora na određeno vrijeme, posebno što se tiče mladih, da su i u tom dijelu učinjeni pomaci te da prvi put nakon dugo vremena u Hrvatskoj imamo trend većeg broja ugovora na neodređeno vrijeme nego što je to bilo do sada, posebice među mladima između 15 i 30 godina.




Dodao je kako je mjerama Vlade omogućeno da sada imamo sedam posto više ugovora na neodređeno vrijeme nego što ih je bilo u proteklom razdoblju.


Mrsić je još rekao da je inspekcija rada postala učinkovitija, da je rad na crno u poljoprivredi iskorijenjen s vaučerima te da je prvi put u stečajni zakon uvedena odredba po kojoj je neisplata plaća razlog za stečaj.


 Vlada je radila na tome da sačuva sigurnost radnika, ali i da omogući poslodavcima da što lakše posluju, zaključio je Mrsić.