Saboru predstvaljen konačni prijedlog novog zakona o zaštiti na radu

Mrsić: Ne odustajemo od nula promila na poslu

Hina

U zakon smo zapisali da je zabranjeno na posao dolaziti alkoholiziran i tih nula promila je nešto od čega ne odustajemo, rekao je Mrsić



ZAGREB Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas da Vlada ne namjerava odustati od potpune zabrane alkohola na radnom mjestu. »Bilo je polemike oko definicije alkoholiziranosti na poslu. Mi smatramo da to treba precizirati, u zakon smo zapisali da je zabranjeno na posao dolaziti alkoholiziran i tih nula promila je nešto od čega ne odustajemo«, rekao je Mrsić, predstavljajući Saboru konačni prijedlog novog zakona o zaštiti na radu.


Naglasio je da će novi zakon dodatno unaprijediti visoke standarde zaštite na radu.


Upozorio je da je postojeći zakon teško provediv, budući da ga prati više od 50 pravilnika, koji su mahom zastarjeli, a najstariji među njima datira još iz 1949.Mrsić posebno ističe važnost vraćanja medicine rada u proizvodni krug.




»Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang je, ničim izazvan, ukinuo medicinu rada i pokušao je prebaciti na opći sustav. Europa ga je u tome razuvjerila, a i naši stručnjaci, tako da je medicina rada ostala. Hvala svima koji su bili sustavni i nisu se dali pokoriti«, rekao je Mrsić.


Ustvrdio je da je medicini rada na taj način nanesena ogromna šteta te da će trebati 10 godina kako bi se sustav vratio na prijašnju razinu.