Poziv Vladi da izgradi sustav doniranja

“Mreža hrane”: I nakon ukidanja PDV-a, Hrvatska i dalje bez donacija hrane

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, platforma nevladinih udruga »Mreža hrane« pozvala je u subotu Vladu da izgradi sustav doniranja hrane u Hrvatskoj, a donatore da pomognu najpotrebitijima i smanje poražavajuću količinu bačene hrane

ZAGREB U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, platforma nevladinih udruga »Mreža hrane« pozvala je u subotu Vladu da izgradi sustav doniranja hrane u Hrvatskoj, a donatore da pomognu najpotrebitijima i smanje poražavajuću količinu bačene hrane.U prosincu prošle godine stvorene su zakonske pretpostavke za doniranje hrane bez PDV-a, no učinkovitog nacionalnog sustava doniranja hrane još nema, upozorili su u subotu predstavnici platforme Mreža hrane na konferenciji za novinare koju su održali na Markovu trgu, obilježavajući godinu dana od pokretanja svoje inicijative »oslobodimo hranu PDV-a«. »PDV-a više nema, ali nema ni donacija, ljudi su gladni, a hrana se baca, jer nema centralnog posredničkog tijela koje bi kontroliralo i dostavljalo hranu tamo gdje je potrebna«, rekao je Zoran Grozdanov iz Mreže hrane.Proizvođače i trgovce pozvao je da ne bacaju hranu »sada kada je pravilnicima uređeno da se zdravstveno ispravna hrana može donirati«.  

Predstavnici Mreže istaknuli su i ključnu ulogu ministarstava poljoprivrede i socijalne politike u izgradnji sustava nacionalnog doniranja hrane, te ih pozvali da ispune tu svoju zadaću jer, kako smatraju, korisnici nisu osjetili nikakvo značajno poboljšanje u odnosu na stanje prije pokretanja inicijative oslobađanja donacije hrane od PDV-a.


Na izgradnju pravednijeg društva, izgradnju jednakosti, solidarnosti i pravde pozvala je danas u povodu, Svjetskog dana socijalne pravde, i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS).


Vladu su u priopćenju pozvali da instrumentima porezne politike uspostavi pravedniji sustav u kojemu će banke i bogatiji financirati više javnih usluga od siromašnih, nezaposlenih, ali i malih poduzetnika. Odnosi snaga u društvu raspoređeni su nepravedno, kažu u HURS-u, te poručuju da »šutnja o tome znači pristanak na takvu distribuciju«.




Upozoravaju pritom i na sve veće razlike u razvoju pojedinih dijelova Hrvatske, posebno u Slavoniji koja bilježi ispodprosječne plaće uz iznadprosječnu nezaposlenost i zabrinjavajući trend iseljavanja u inozemstvo.