Pripreme za parlamentarne izbore?

Mostovci tvrde da potpora Škori ne znači okupljanje desnice: ‘O tome se uopće ne razgovara’

Zlatko Crnčec

Foto. D. KOVAČEVIĆ

Foto. D. KOVAČEVIĆ

Priče o ujedinjenoj desnici pojačale su se nakon što je prošlog petka Glavni odbor MOST-a donio odluku da će ova stranka na predsjedničkim izborima podržati Škoru



ZAGREB – Iako se po političkim kuloarima naveliko priča da bi stranke i inicijative koje ga podržavaju na predsjedničkim mogle zajednički izaći na parlamentarne izbore, nezavisni predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je jučer da o tome nije bilo nikakvih razgovora.


– Usredotočen sam na predsjedničke izbore, ne razmišljam o parlamentarnim izborima, nije bilo razgovora o tome. Možda je to javnost zaključila jer su me neke stranke podržale, ali generalno gledano ne – rekao je Škoro gostujući u emisiji HRT-a »Nedjeljom u dva«.


Priče o ujedinjenoj desnici pojačale su se nakon što je prošlog petka Glavni odbor MOST-a donio odluku da će ova stranka na predsjedničkim izborima podržati Škoru. Na tog dana održanoj konferenciji za novinare predsjednik MOST-a Božo Petrov izjavio je da su predstavnici ove stranke proteklih nekoliko tjedana razgovarali samo sa Škorom, odnosno da nije bilo nikakvih razgovora sa strankama i opcijama koje Škoru podržavaju ili se očekuje da će ga podržati. Riječ je o Hrvatskim suverenistima koje čine HRAST Ladislava Ilčića i Hrvoja Zekanovića, Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS) Ruže Tomašić, te još nekim desnim udrugama i inicijativama.


Nastala panika




Petrov je jučer u kratkoj izjavi za naš list također demantirao mogućnost da će MOST na sljedeće izbore izaći zajedno s krajnje desnim strankama koje podržavaju Škoru.


– Ne bih komentirao medijska nagađanja i fikcije, kratko je odgovorio na pitanje kako komentira medijske i političke priče da će MOST na izborima za Sabor surađivati s tvrdim desnim strankama. Sličan je odgovor dao i politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja koji također tvrdi da ne postoje nikakvi planovi koji bi uključivali predizbornu suradnju s gore navedenim političkim opcijama.


– O tome uopće ne razmišljamo tako da se tu nema što ni isključivati ni uključivati. To su sve opcije koje imaju probleme i koje nisu konsolidirane. O tome se uopće ne razgovara. MOST je četvrta politička opcija po snazi u zemlji, treća u Saboru. A sam je Škoro u »Nedjeljom u dva« pokazao da on nije nikakav kandidat krajnje desnice već osoba koja ima široku podršku hrvatskih ljudi. Naša ga je podrška gurnula još bliže drugom krugu pa je sada u nekim političkim i medijskim krugovima došlo do panike. Naša je podrška njemu zasnovana na programskim postavkama – rekao je Grmoja.


Škoro MOST-u najbolji


Protiv toga da MOST da podršku Škori nema ništa ni saborska zastupnica ove stranke Ines Strenja koja smatra da je on daleko najbolji od triju kandidata koje se doživljava favoritima za ulazak u drugi krug. Međutim, ona vrlo jasno kaže da joj ni na koji način ne bi bila prihvatljiva nekakva predizborna suradnja na parlamentarnim izborima sa strankama krajnje desnice.


– Apsolutno ne. To bi značilo možda i raspad MOST-a. Vidim da sada mediji govore u tom smjeru, ali o tome nema ni govora. Da je to bila naša opcija ona bi već bila ostvarena i na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine, a nije. Mi naprosto ne dijelimo iste stavove sa Zlatkom Hasanbegovićem, Brunom Esih, Ladislavom Ilčićem ili Hrvojem Zekanovićem. Uostalom, u puno smo gorim odnosima sa Zekanovićem nego s recimo Krešom Beljakom ili Darinko Kosorom.


Ovi ljudi s krajnje desnice bave se samo mijenjanjem naziva ulica i sličnim stvarima i nisu sposobni osmisliti bilo što konkretno i životno. Mi s njima ne dijelimo niti isti svjetonazor niti imamo iste stavove niti smo iste stvari radili u životu. S druge strane MOST otvara priču oko potrebnih reformi i promjena nužnih za razvitak Hrvatske – rekla je Strenja za naš list.