Izborni sustav

Mostovci produžuju gdje je stala Željka Markić: Most traži ukidanje praga za preferencijalne glasove

Tihomir Ponoš

Most predlaže da se u jednoj izbornoj jedinici bira najmanje 15 zastupnika / Foto M. GRACIN

Most predlaže da se u jednoj izbornoj jedinici bira najmanje 15 zastupnika / Foto M. GRACIN

Most bi praktički zabranio predizborne koalicije.  Predlaže se i smanjenje ukupnog broja zastupnika, te zastupnika nacionalnih manjina. Smanjenje broja zastupnika dijaspore se ne spominje



ZAGREB  Prijedlog Mosta za reformu izbornog i referendumskog zakonodavstva uvelike podsjeća na dvije neuspješne referendumske inicijative, onu udruge U ime obitelji o promjeni izbornog sustava, i one sindikalne za izmjenom referendumskih pravila. Most bi praktično zabranio predizborne koalicije (što je U ime obitelji izrijekom predložio) jer bi izborni prag za koalicije bio viši nego za stranke koje pojedinačno izlaze na izborima i to za pet posto za svaku novu stranku u koaliciji. Konkretno, za stranku koja samostalno izađe na izbore prag bi bio pet posto, za koaliciju dvije stranke deset posto, za koaliciju tri stranke 15 posto i tako dalje. Time bi se otežalo koaliranje velikih stranaka s malima, kakvo smo vidjeli na nedavnim izborima, jer bi velike stranke bile destimulirane sklapati koalicije sa strankama koje donose mali postotak glasova.


Kombinirani sustav


Most predlaže manju reformu kojom bi biraču dala najmanje tri preferencijalna glasa, a prag za preferencijalne glasove bio bi smanjen sa sadašnjih deset posto na pet posto ili bi bio ukinut, a ukidanje tog praga predložila je i udruga U ime obitelji. Za tu udrugu referendumsko pitanje pripremao je ustavni pravnik Robert Podolnjak, izabran na listi Mosta u Sabor. U slučaju provedbe veće reforme bio bi uveden kombinirani izborni sustav što znači da bi se dio zastupnika birao većinskim sustavom u jednomandatnim izbornim jedinicama.


Most predlaže smanjivanje broja potpisa za državni referendum na 200.000 potpisa, kako su tražili i sindikati, te produženje roka za prikupljanje potpisa na 30 dana. Saborski zastupnici doživjeli bi velike promjene. Most je predložio smanjenje zastupničke plaće, a uzor za formiranje iznosa te plaće su im vlasnici velikih trgovačkih lanaca i njihov način formiranja cijena. Plaća bi iznosila populističkih 9.999 kuna, što im valjda zvuči mnogo bolje nego 10.000 kuna, a ima i jednu znamenku manje. Traži se i ukidanje prava zastupnika da po prestanka mandata zadrže plaću šest mjeseci i još šest mjeseci pola plaće. Most traži da se te dvije promjene usvoje na prvoj sjednici Sabora nakon konstituiranja. Most bi i smanjio broj zastupnika. U jednoj varijanti zastupnika bi bilo 91 do 99, što zahtijeva promjenu Ustava koji propisuje da je zastupnika ne manje od sto i ne više od 160, a u drugoj varijanti 101 do 111, što zahtijeva izmjene izbornog zakona.


Korigiranje jedinica




Mostovci traže da se pokrene javna rasprava o promjenama izbora zastupnika dijaspore, primjerice uvođenjem jednomandatnih izbornih jedinica, ali ne spominju smanjenje broja zastupnika iz dijaspore. Međutim, zbog smanjenja ukupnog broja zastupnika u Saboru smanjili bi broj zastupnika nacionalnih manjina, a iz prijedloga se čini da bi bili zadovoljni da manjinskih zastupnika ubuduće bude pet. Predlaže se i korigiranje izbornih jednica tako da svaki glas ima podjednaku težinu, a u jednoj izbornoj jedinici biralo bi se najmanje 15 zastupnika. U Mostu se zalažu za ravnopravnost spolova na listama i to propisivanjem znatno većih novčanih kazni za nepoštovanje tog načela ili odbacivanjem liste kao nepravovaljane, a upravo je to nedavno ukinuo Ustavni sud.