Sporne porezne promjene

Most ruši poreznu reformu! Marićev plan neće dobiti “zeleno svjetlo” koalicijskog partnera

Jagoda Marić

Zdravko Marić / arhiva NL

Zdravko Marić / arhiva NL

Ne možemo ljudima reći da će na ono što izgube na većim cijenama kruha i mlijeka dobiti na struji, kad struja zbog naknade za obnovljive izvore energije ipak neće biti jeftinija, ako se PDV i snizi – kaže naš sugovornik iz Mosta



Most nije spreman podržati prijedlog porezne reforme koji je pripremilo Ministarstvo financija – potvrdilo nam je nekoliko sugovornika iz te stranke. Prijedlog će morati ili doživjeti značajne promjene ili će se odgoditi za sljedeću godinu kako bi političke vlasti, koje je u konačnici i moraju usvojiti, o njoj mogle postići dogovor.



Premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu za Hrvatski radio da cijela Vlada stoji iza projekta porezne reforme, da je cilj da ona stupi na snagu od početka iduće godine i da vjeruje kako će se održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o tom paketu.


Govoreći o poreznoj reformi, istaknuo je da je prije svega riječ o prijedlogu koji dolazi iz stručnih, profesionalnih krugova i da je usko povezan s HDZ-ovom izbornom kampanjom i obećanjima koje su jasno artikulirali proteklih mjeseci, a odnose se na tri ključna cilja – omogućiti građanima viši dohodak, rasteretiti poduzetnike i pritom osigurati stabilnost javnih financija.




“Ovaj tjedan sva ministarstva daju očitovanje na zakonske prijedloge koje je podnijelo Ministarstvo financija. Oni će biti na Vladi u četvrtak, nakon toga ide rasprava u Hrvatski sabor i smatram da ćemo tom cjelinom paketa, kojeg zaista treba gledati sveobuhvatno, postići sva tri cilja koja smo namjeravali i naravno da ne samo ja, nego i cijela Vlada stoji iza tog projekta,” rekao je Plenković u intervjuu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.


Osvrnuo se i na pitanje podizanja stope PDV-a na ugostiteljstvo, s trenutnih 13 posto na 25 posto, kazavši da treba voditi računa o kvalitetnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone i da je Hrvatska turistička zemlja, ali i na druge aspekte osim tih.


“Prije svega, da će stopa na smještaj ostati na 13 posto, što je također bitno, osobito kada se gleda iz kuta hotelijera. Drugo je da će svi oni koji se bave ugostiteljstvom imati smanjeni porez na dobit, što nije nebitno. Također, smanjuje se i porez na dohodak u velikoj većini slučajeva, što je također važno za ukupno poslovanje. I treće, priznat će im se niz troškova reprezentacije u većoj mjeri nego je to bilo do sada”, rekao je Plenković


Dodao je da se treba uzeti u obzir realna kalkulacija i vidjeti što sve ova reforma u svojoj puni donosi, a što odnosi. (H)



Takav se zaključak nameće iz neslužbenih razgovora koje smo tijekom jučerašnjeg dana vodili s brojnim mostovcima, ali i dijelom HDZ-ovih dužnosnika. No, jedna od glavnih primjedbi Mosta se, kako doznajemo, odnosi na povećanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto te na povećanje PDV-a na kruh i mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala.


Uz to, u Mostu smatraju da bi bilo bolje da porez na dohodak ima više stopa, te da najveća bude 50 posto, dok su sadašnjim prijedlogom predviđene samo dvije, s tim da je ona veća 36 posto.


– Nije podizanje PDV-a u ugostiteljstvu samo pitanje poskupljenja cijena, to stvara puno veće probleme u djelatnosti. Otvara se pitanje investicija u ugostiteljstvu i hoteljerstvu u turističkoj zemlji kakva je Hrvatska – kažu naši sugovornici iz Mosta koji su sve analize potencijalnih negativnih učinaka, kako tvrde, dostavili i ministru financija Zdravku Mariću.


Dio mostovaca ističe i to da bi se, kad je u pitanju ugostiteljstvo, možda moglo naći srednje rješenje, da se stopa podigne, ali da se ne ide na 25 posto, odnosno na 24 posto od 2018. godine kada bi trebala biti smanjena opća stopa PDV-a. Iz Ministarstva financija više je puta naglašeno da je podizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu osnova za sve ostale izmjene u sustavu PDV-a, a dijelom i u cijeloj poreznoj reformi, te ako to padne da pada cijela reforma. To znači da će, ako prihvati tako značajnu Mostovu intervenciju, ministar financija Zdravko Marić dobrim dijelom odustati od svog prijedloga.


On sam je jučer u Bruxellesu gdje je sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a izbjegao odgovor na pitanje što će se dogoditi ako porezna reforma ne prođe u predloženom obliku, ističući da su to hipotetska pitanja. Dodao je da se u raspravi o prijedlogu reforme možda mogu malo poboljšati određene stvari, ali da u globalu porezna reforma ide kako je predložena.


Most ima rezerve i kad je u pitanju smanjenje PDV-a na isporuku električne energije i odvoza smeća, te povećanje PDV-a na kruh i mlijeko.


– Ne možemo ljudima reći da će na ono što izgube na većim cijenama kruha i mlijeka dobiti na struji, kad struja zbog naknade za obnovljive izvore energije ipak neće biti jeftinija, ako se PDV i snizi – kaže naš sugovornik. Na primjedbu da je o tome računa morao voditi njihov bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, naš izvor odgovara da se tražilo rješenje i da se nije uspjelo naći, te da je krivnja ipak na Panenićevom prethodniku Ivanu Vrdoljaku. Tako bi Vrdoljak mogao biti kriv i što se HDZ i Most neće dogovoriti oko porezne reforme.


Na upit podržava li Most reformu i može li biti siguran da će reforma stupiti na snagu početkom iduće godine, premijer Plenković je kazao da je siguran u to.


“To je naš cilj. Mi smo u jednoj široj aktivnosti senzibiliziranja naših partnera i objašnjavanja reformi koje radimo, prije svega išli putem da smo odmah pristupili saborskim klubovima, dakle klubu HDZ-a i stranaka koje su s nama u tom klubu, i klubu Mosta, i to u jednom proširenom sastavu, i klubu nacionalnih manjina, kojima je ministar Marić predstavio svoju reformu. Normalno je da da ima određenih pitanja i potreba za dodatnim informacijama, pa i sugestijama i eventualnim modifikacijama. U saborskoj proceduri vjerujem da će svaki od zastupnika, pa i klubova imati mogućnost nastojati eventualno promijeniti pojedini zakon koji bude u proceduri, ali čini mi se da ćemo u cjelini gledamo, održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o paketu poreznih zakona”, istaknuo je Plenković.


Uz ostalo, premijer je istaknuo iznimno dobru suradnju s Mostom, međusobno povjerenje i stalnu komunikaciju između Mosta i HDZ-a.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista