'Nije krađa, nego poklon'

Most otkrio tajnu nestalog stiropora: “Panenić ga je poklonio djetetu poginulog branitelja”

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Most nezavisnih lista želi istaknuti da je ministar Panenić stiropor koji se trebao uništiti, poklonio djetetu poginulih hrvatskih branitelja za izgradnju kuće, što on iz ljudskih i etičkih razloga nije htio spominjati. Ministre, sretno!", piše na Facebook profilu Mosta



ZAGREB Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je u emisiji »Nedjeljom u dva« kako mu se tzv. »slučaj stiropor« podmeće te da nikakve krađe stiropora nije bilo, a govorio je i o budućim planovima ministarstva kojeg vodi, prvenstveno o energetskoj politici.


Most je istovremeno na Facebooku stao u obranu svog člana Tomislava Panenića.


“Nastavno na očitovanje o stiroporu i optužbama da je otuđio 40 kvadratnih metara stiropora radeći u tvrtki Baumax d.o.o., ministar Panenić nije napomenuo jednu bitnu stvar. Most nezavisnih lista želi istaknuti da je ministar Panenić stiropor koji se trebao uništiti, poklonio djetetu poginulih hrvatskih branitelja za izgradnju kuće, što on iz ljudskih i etičkih razloga nije htio spominjati. Ministre, sretno!”, piše na Facebook profilu Mosta.




 »Indikativan je trenutak u kojem se pojavljuje slučaj stiropor«, kazao je pak Panenić na pitanje voditelja je li istina da je otuđio 40 ‘kvadrata’ stiropora vrijednog 500-tinjak kuna u doba dok je vodio podružnicu Baumaxa, prije 12 godina.


 »Moment je ciljan jer sam ostao u sukobu sa lokalnim sttukturama. Krađa je kazneno djelo, krađu nisam počinio. Ukrasti par stotina kuna dok imate dobru plaću, to je nešto meni strano«, naveo je ministar dodavši kako nije ni slutio da će se sve to skupa dići na tako visoke razine.


Ponovio je kako je iz Baumaxa otišao temeljem sporazumnog raskida radnog odnosa, da bi na inzistiranje voditelja objasnio da je, kako je rekao, trakavica sa stiroporom trajala šest mjeseci, da im je stiropor smetao u skladištu i da je on, uz znanje većine ostalih odgovornih u tadašnjoj firmi, rekao da se on pokloni.


Govoreći, nadalje, o sporu Ine i Mola, odnosno o namjerama što učiniti s Inom, ministar je naveo da postoji niz stvari na koje ne možemo utjecati jer su u tijeku arbitražni postupci.


»Očekivali smo da Ina ne bude samo distribucija, nego da imamo i istraživanja, proizvodnju nafte, rafinerije, vele i maloprodaju«, naglasio je Panenić dodavši da će se o budućem vođenju Ine više znati nakon što se završe svi arbitražni postupci.


Na pitanje što će napraviti ako Mol najavi ukidanje neke rafinerije, primjerice sisačke, odgovorio je da će u tom slučaju pravdu tražiti putem suda, jer će se raditi o kršenju dogovorenog i potpisanog između Mola i Ine.


Istaknuo je isto tako kako stvar sa istraživanjem ugljikohidrata u Jadranu još uvijek nije završena, a da je zastoj nametnut kako bi se upoznao sa kompletnom problematikom, odnosno s onime što je točno dogovoreno.


Sve je opcije, kaže, ostavio otvorene, uz uvjet da ne bude štetnih posljedica ni po Hrvatsku, ni po okoliš, pogotovo na turizam.


Nije odbacio niti potencijalu izgradnju termoelektrana na plin odnosno biomasu rekavši kako se toplinska energija mora proizvoditi, ali i da se investicije i u tome području moraju nastaviti. Ipak, o svemu će, naveo je, više znati kada se detaljno upozna sa situacijom.


Izgradnja Plomina C mu je, s druge strane, upitna, ali i, kako je naglasio, Europskoj komisiji. Komisija kao nedopušteni državni poticaj ocjenjuje dio po kojem bi država otkupljivala 50 posto proizvedene energije iz Plomina C po iznimno visokoj cijeni.


Panenić će se, nadalje, zalagati za novu energetsku strategiju koja će biti u skladu sa europskom. Sadašnju smatra zastarjelom.


Porez na nekretnine vidi kao dobar, ali samo ako će u funkciju staviti nekretnine koje su sada izvan funkcije i ne doprinose gospodarskom rastu, dok je na pitanje o teritorijalnom preustroju rekao da će se tek iza temeljite javne raspave iznjedriti kvalitetan model teritorijalnog preustroja zemlje.


»Možda se nešto neće ukidati, ali će se preustrojiti«, kazao je Panenić.