Prepirka

Most opet optužio Pejčinović Burić da krši odluku vlade

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Most nezavisnih lista reagira na netočne navode ministrice Pejčinović Burić koji su izrečeni na današnjoj konferenciji za medije te upozorava da Pejčinović Burić još uvijek nije odgovorila na pitanje zašto krši važeću odluku vlade vezanu uz praćenje provedbe mjerila iz poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora EU sa Srbijom«, stoji u priopćenju Mosta



ZAGREB Most nezavisnih lista ponovno je u petak optužio ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić da krši odluku vlade o praćenju provedbe mjerila iz poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora EU sa Srbijom koja ne ispunjava mjerila nakon što je ona odbacila optužbe za veleizdaju i pogodovanje interesima Srbije političkog tajnika Mosta Nikola Grmoja na sjednici Hrvatskog sabora.


»Most nezavisnih lista reagira na netočne navode ministrice Pejčinović Burić koji su izrečeni na današnjoj konferenciji za medije te upozorava da Pejčinović Burić još uvijek nije odgovorila na pitanje zašto krši važeću odluku vlade vezanu uz praćenje provedbe mjerila iz poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora EU sa Srbijom«, stoji u priopćenju Mosta.


Pejčinović Burić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla kako je 2016. tadašnja tehnička vlada u kojoj je sudjelovao Most osnovala Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om te da Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23 tada nije blokirao otvaranje tog poglavlja što je mogao.




Ona je istaknula da Hrvatska »pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije« i podsjetila da su poglavlje 23 pravosuđe i temeljna prava te poglavlje 24 pravda, sloboda i sigurnost »ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu.«


»Ključno pitanje je zašto se ne sastaje Povjerenstvo koje treba sustavno pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23 i 24? Činjenica je da Srbija ne surađuje, a to su potvrdili i ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra branitelja Sučić«, izjavio je Grmoja, navodi Mostovo priopćenje.


Grmoja je na saborskoj sjednici rekao kako je »Srbija otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila, iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju EU«.


Glede optužbi da je Most mogao zaustaviti otvaranje poglavlja 23 i 24 Grmoja je u priopćenju Mosta ustvrdio da je Šprljino ministarstvo »dalo konkretan prijedlog dopune Zajedničkog stajališta EU-a za poglavlje 23 te ukazalo na problem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, ali nikada nije dobilo povratnu informaciju o eventualnom prihvaćanju ili neprihvaćanju primjedbi od strane EK, odnosno ministarstvo pravosuđa nikada nije dobilo uvid u konačni tekst Zajedničkog stajališta EU-a za poglavlja 23 i 24 pregovora s Republikom Srbijom«.


Grmoja je prema priopćenju rekao kako je sastancima Povjerenstva za praćenje provedbe »predsjedao je stranački kolega ministrice Pejčinović Burić i njen prethodnik Miro Kovač, dakle, može se njemu obratiti pitanjem zašto je otvorio poglavlja« te dodao da je MVEP, zadužen za otvaranje poglavlja, cijelo vrijeme pod kontrolom HDZ-a.


»Crna Gora isplaćuje odštete, a što se tiče Srbije – vlada još nije organizirala čak ni prikupljanje svjedočenja svih logoraša. Glavni državni odvjetnik kao i savjetnik Predsjednice RH nisu slučajno imenovani za stalne članove Povjerenstva koje ministrica i dalje odbija sazivati. Ne može Vlada svojevoljno na bilateralnim razgovorima rješavati pitanja bez svih uključenih institucija. Ovakvo stanje odgovara Srbiji, ali ne i hrvatskim žrtvama«, zaključio je Grmoja.