Protest

Most: Vladajući nas neće ušutkati novim Poslovnikom

Hina

Oštro kritiziraju i to što novi Poslovnik pripremaju samo zastupnici vladajućih dok ostale klubove zastupnika ne uključuju u pripremu novih odredbi, zbog čega je Podolnjak zatražio stručnu raspravu na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav



ZAGREB Saborski zastupnici Mosta Robert Podolnjak i Ines Strenja Linić u petak su, komentirajući najavljene izmjene saborskog Poslovnika, vladajućima poručili da ih neće ušutkati i da će, kao i do sada, borbeno naći načina da govore o svim temama važnim za društvo.


Klub zastupnika Mosta suglasan je da je potrebno promijeniti sadašnji Poslovnik jer ima »ozbiljne demokratske deficite«, no, protivi se izmjenama koje su objavljene u medijima jer smatraju da se njima narušava pravo oporbe na slobodu govora.


Oštro kritiziraju i to što novi Poslovnik pripremaju samo zastupnici vladajućih dok ostale klubove zastupnika ne uključuju u pripremu novih odredbi, zbog čega je Podolnjak zatražio stručnu raspravu na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.




Istaknuo je da je Poslovnik »srce parlamentarnih prava« zbog čega njegova izmjena mora biti ozbiljan i promišljen posao kako bi se unaprijedio rad Sabora, a ne da se izglasavanje radi po hitnom postupku.


Njegova je ocjena da »oporba nema prava uobičajena u drugim demokratskim parlamentarnim državama«, a kao primjer navodi da zastupnici uživo mogu postavljatipitanja članovima Vlade samo na aktualnom prijepodnevu koje se održava svakih nekoliko mjeseci na početku nove sjednice. U Velikoj Britaniji i Njemačkoj, napominje, oporba propituje Vladu svaku srijedu.

Naveo je i problem interpelacije za koju nisu propisani rokovi kada se treba raspraviti pa mnoge nikada ni ne budu raspravljene te dodao da su trenutačno na dnevnom redu Sabora dvije interpelacije koje raspravu čekaju već mjesecima, a pitanje je i hoće li ikada biti raspravljene jer predsjednik Sabora o tome autonomno odlučuje. U Njemačkoj se ona mora raspraviti u određenom roku, čak i ako Vlada ne odgovori na nju u propisanom roku, upozorio je Podlonjak, dodavši da je to način na koji se štite prava oporbe.


Kazao je i da oporba u Saboru često koristi institut opoziva pojedinog ministra zato što je jedini kojemu su propisani jasni rokovi kada se mora raspraviti. Podolnjak je poručio da zastupnici oporbe moraju imati bolje mehanizme kontrole izvršne vlasti, posebno putem češćeg postavljanja zastupničkih pitanja, putem istražnih povjerenstava i interpelacija.


Strenja Linić posebno je bila kritična na najavu da se tematske sjednice neće moći sazivati ako to ne podrži većina članova odbora. Istaknula je da se rad saborskih odbora ne smije svesti na nekoliko sjednica na kojima će se na brzinu raspraviti zakonski prijedlozi u raspravi nego mjesto gdje se otvaraju i druge bitne teme za društvo.


Najavila je da je kao čelnica Odbora za zdravstvo već sazvala tematske sjednice o skupim lijekovima, o zlostavljanju djece na internetu, o djeci oboljeloj od malignih bolesti jer je riječ o vrlo važnim temama.


Ocijenila je da promjene Poslovnika, o kojima su doznali iz medija, žele suziti pravo oporbe da govori u Saboru, umjesto da poboljšaju rad u Saboru.