Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Rejting agencija

Moody's ostavio Hrvatsku u »smeću«: Rizike za gospodarstvo donosi Agrokor

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2018. u 10:50 2018-03-17T10:50:16+01:00

U svom izvješću Moody's ponavlja procjene da će udio javnog duga u BDP-u nastaviti padati u sljedećim godinama, ali i to da se rast BDP-a najviše temelji na rastu osobne potrošnje.

ZAGREB Rejting agencija Moody's zadržala je i dalje hrvatski kreditni rejting dva stupnja ispod investicijskog, odnosno u »smeću« uz objašnjenje da kreditni rejting »Ba2« te stabilni izgledi odražavaju stanje u Hrvatskoj, odnosno ravnotežu između fiskalne konsolidacije i jačanja institucija s jedne strane, i slabog potencijalnog rasta gospodarstva i sporosti strukturne reforme s druge strane.

Tako Moody's nije slijedio agenciju Fitch koja je u siječnju podigla hrvatski rejting i on je sada tek stepenicu ispod investicijskog, a sljedeću ocjenu Moody's će dati najvjerojatnije u kolovozu, Prije toga, već ovaj mjesec, očekuje se ocjena agencije Standard & Poor's koji još uvijek hrvatski rejting, kao i Moody's, drži dva stupnja ispod investicijskog, ali uz pozitivne izglede.

U svom izvješću Moody's ponavlja procjene da će udio javnog duga u BDP-u nastaviti padati u sljedećim godinama, ali i to da se rast BDP-a najviše temelji na rastu osobne potrošnje.

Upozorava na to da bi problemi s restrukturiranjem Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, mogli donijeti negativne rizike za gospodarstvo. Najavljuju i da bi se kreditni rejting Hrvatske mogao povećati ako koalicijska Vlada predstavi gospodarske i fiskalne reforme koje bi poboljšale gospodarski potencijal Hrvatske i osigurale daljnju silaznu putanju javnog duga.

No, ako se to ne dogodi, upozoravaju analitičari te agencije, i ako u idućim godinama vlast ne provede sveobuhvatan program strukturnih reformi, to bi značilo slabiji rast gospodarstva i rast javnog duga, što će onda negativno utjecati i na rejting države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze