Misa u katedrali Sv. Stošije

Mons. Puljić: Vjernici su pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje

Hina

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

»Kada se veli da je nedjelja duhovno središte, onda se misli kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava da je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjeljna ima tada postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. Ne čudi onda što su vjernici Bitinije davno govorili svojim progoniteljima, koji su im zabranjivali okupljati se po kućama i slaviti euharistiju, kako 'ne mogu živjeti bez nedjeljnoga sastanka i slavlja'«, rekao je, mons. Puljić



ZADAR Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je na Uskrs važnost nedjelje, dana Gospodinova Uskrsnuća, i poručio da su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje kako bi ona bila i ostala dan obiteljskog zajedništva, radosti, molitve i sabranosti.


»U prvi dan tjedna, u nedjelju, Gospodin je uskrsnuo. Zato nam je nedjelja tako draga i važna. Istina, u suvremenom svijetu ona je postala običan ‘dan opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora’. Stoga su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost ovoga dana kako bi ona bila i ostala dan obiteljskoga zajedništva, radosti, molitve i sabranosti, rekao je mons. Puljić propovijedi na Uskrs u katedrali Sv. Stošije.


Poručio je da je nedjelja naše »duhovno središte i sidrište«.




»Kada se veli da je nedjelja duhovno središte, onda se misli kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava da je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjeljna ima tada postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. Ne čudi onda što su vjernici Bitinije davno govorili svojim progoniteljima, koji su im zabranjivali okupljati se po kućama i slaviti euharistiju, kako ‘ne mogu živjeti bez nedjeljnoga sastanka i slavlja’«, rekao je, mons. Puljić.


Nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić istaknuo je da nas uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom, jer uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.


»U božićnoj noći svake godine obraduje nas spomen na rođenje djeteta koje je donijelo mir, radost i toplinu. Noćas su za vrijeme bdijenja opet zazvonila crkvena zvona, a orgulje i pjesma ‘Slava Bogu na visini’ usprkos tuge i žalosti zbog Isusove smrti, pokazali kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro pokazuje kako on uvijek ima zadnju riječ.»


Uskrs je, dakle, pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Stoga nas, istaknuo je mons. Puljić, uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom. Jer, uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.


U toj vjeri zaželio je blagoslovljene uskrsne blagdane i obilje milosti i Božjeg blagoslova svećenicima, redovnicama i redovnicimate svim vjernicima Zadarske nadbiskupije. »Neka budu svjedoci toga događaja i širitelji radosti i pouzdanja. A svakomu tko ih zapita neka pruže razloge uskrsne nade koja je u njima.«


Nadbiskup Puljić zaželio je sretan Uskrs i predstavnicima građanske vlasti koji su, poručio je, pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom.


Na kraju misnog slavlja podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom.