Đakovačko osječki nadbiskup

Mons. Hranić: Forsiranje dvojezičnosti izaziva nove podjele

Hina

Ako se vidi da zakon nije pravedan ili nisu stvorene pretpostavke za njegovu primjenu te da time nije u službi promicanja mira i općeg dobra, tada se treba preispitati odluk, kaže Hranić



VUKOVAR – Đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit Đuro Hranić pozvao je danas sve odgovorne na savjestan pristup izgradnji mira i suživota u Vukovaru, ističući kako zakon i njegova provedba moraju biti u službi čovjeka te da je svrha zakona pravednost.


Mons. Hranić služio je danas na blagdan Gospe Žalosne misu u kapelici Gospe od hrasta u Vukovaru, kojoj je hodočastilo više stotina Vukovaraca, među kojima i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.


»Moramo naglasiti da se skrb za grad Vukovar – za miran suživot njegovih stanovnika kao i skladnu budućnost, ogleda i u provedbi donesenih zakona, pa tako i Zakona o pravima nacionalnih manjina«, rekao je Hranić.




Istaknuo je da pri tom treba biti svjestan kako je čovjek iznad države te da zakon i njegova provedba moraju biti u službi čovjeka, a da je svrha zakona pravednost.


»Svi se slažemo da se mora poštivati ustavno-pravni poredak naše zemlje i da se doneseni zakoni moraju provoditi. Ali ako se vidi da zakon nije pravedan ili nisu stvorene pretpostavke za njegovu primjenu te da time nije u službi promicanja mira i općeg dobra, tada se treba preispitati odluka te – ili odgoditi primjenu zakona ili promijeniti zakon«, rekao je mons. Hranić.


Naglasio je kako čovjek mora biti u središtu svake politike, a osobito ako je čovjek žrtva nasilja i nepravde.


Žrtva se mora poštivati, a osobito se ne smije manipulirati žrtvom i ljudskim osjećajima«, rekao je nadbiskup Hranić.


Ocijenio je da način na koji se »pokušava provesti zakonsko pravo srpske nacionalne manjine u Vukovaru na dvojezične natpise na javnim ustanovama, izaziva dodatne podjele«, umjesno da se na sustavan način radi na liječenju trauma i poljuljanih nacionalnih odnosa te da se razgovara o temama od zajedničkog interesa, kako bi se stvorile pretpostavke za provedbu zakona,


Mons. Hranić također je ocijenio kako »u aktualnoj i nasilnoj provedbi zakona« treba uzeti u obzir da ima hrvatskih građana koji Hrvatsku nisu prihvatili kao svoju domovinu, koji nisu prošli katarzu i proces kajanja zbog počinjenih zala.


Vukovarcima, poručio je Hranić, nisu problem provedba zakona niti ćirilično pismo već to što je ćirilica postala snažan i rječit simbol – za jedne pretrpljenih ratnih stradanja i nepoznate sudbine članova obitelji, a za druge neostvareni cilj za koji se i dalje treba boriti, vodeći računa o mirnodopskim uvjetima vođenja rata.


Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić osudio je sve postupke koji promiču nasilje i nesnošljivost te izrazio iskreno žaljenje i zbog neprihvatljivih grafita i postupaka koji pogađaju, kako je kazao, nevine i časne građane srpske nacionalnosti te siju nepovjerenje i strah u njihove redove.


U vukovarsku kapelicu Gospe od hrasta župljani sve tri rimokatoličke vukovarske župe tradicionalno hodočaste od 1914. godine.