Na račun HZZO-a

Mjerenje tlaka i šećera: Ljekarne uvode nove usluge da smanje gubitke

Branko Podgornik

Novim uslugama ljekarne u Hrvatskoj uključile bi se u primarnu zdravstvenu zaštitu, a za to očekuju i posebnu naknadu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)



ZAGREB – Početkom lipnja nekoliko ljekarni u Hrvatskoj pokusno će početi s pružanjem dodatnih usluga. Građanima će provjeravati tlak i šećer u krvi, regulirati uzimanje lijekova, pomagati u odvikavanju od pušenja i droga, pružati hitnu hormonsku kontracepciju te savjetovati ih kako da poboljšaju prehranu, tjelesnu težinu i zdravlje, potvrdio je jučer Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.


Novim uslugama ljekarne u Hrvatskoj uključile bi se u primarnu zdravstvenu zaštitu, a za to očekuju i posebnu naknadu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ljekarne bi tako mogle živjeti od osnovne djelatnosti i smanjile gubitke, do kojih dolazi i zato što HZZO kasni s plaćanjem usluga oko 220 dana, rečeno je na konferenciji za novinare u ljekarničkoj komori.


– Primjerice, puno je kroničnih pacijenata koji uzimaju mnogo lijekova, pri čemu više od 50 posto njih nije suradljivo. Lijekove uzimaju, ali ne znaju kako i kada, da li natašte, navečer, jednom dnevno, ili tjedno. Takvi pacijenti dobili bi u ljekarnama dodatne savjete, rekla je Tihana Govorčinović, stručna suradnica Komore, napominjući da ljekarnici žele sprječavati i medikacijske pogreške.




Sličnu zamisao je potkraj ožujka javno iznio ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, naglašavajući da bi ljekarne trebale krenuti korak dalje od pukog dodavanja lijeka s police. Mogle bi preuzeti, rekao je, dio praćenja stanja kroničnih nezaraznih bolesnika, a HZZO bi im platio te usluge prema novom modelu ugovaranja. Međutim, ideji su se usprotivili mnogi liječnici koji smatraju da bi farmaceuti morali proći dodatno obrazovanje, jer ne znaju dovoljno.


– Mi nismo mislili raditi posao u nadležnosti liječnika, a kamoli oduzimati im financijsku korist. U javnosti su se pojavili neki nesporazumi, ali nadam se da će oni uskoro biti riješeni, odgovorio je Portolan liječnicima. U medijima su se pojavile spekulacije da će ljekarnici obavljati i cijepljenje, ali u njihovoj komori kažu da »o tome nije bilo govora«.Portolan očekuje da će državni proračun, kako je određeno rebalansom u veljači, ljekarnama isplatiti oko 1,4 milijarde kuna duga, te da će HZZO svoje obveze plaćati u roku od 60, a ne 220 dana. Njega zabrinjava utrka proizvođača u snižavanju cijena lijekova, jer bi to moglo završiti, kaže, u otpuštanju dijela zaposlenih u farmaceutskoj industriji.