Odgovor na provokacije

Mišljenje diplomata: ‘Šešelja bi bilo najbolje propustiti u Hrvatsku, a onda uhititi zbog ratnih zločina’

Zlatko Crnčec

Reuters

Reuters

MUP je krajem ožujka ove godine temeljem članaka 36. i 38. Zakona o strancima i članka 5. Zakona o schengenskim granicama Vojislavu Šešelju zabranio ulazak u Republiku Hrvatsku



ZAGREB Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj jučer je ponovo podigao prašinu objavom na twitteru da je dobio diplomatsku putovnicu Republike Srbije, te da uskoro kreće prema Hrvatskoj i Zagrebu.


– Nadam se da mi kao uglednom srpskom diplomatu hrvatske vlasti neće praviti nikakve smetnje, napisao je Šešelj na svom twitter profilu.


Međutim, kako nam je pojasni jedan iskusni hrvatski diplomat, Šešelj nema apsolutno nikakve šanse da uđe u Hrvatsku.




– On bi kao persona non grata u Hrvatsku mogao ući samo kao član službenog izaslanstva Republike Srbije, kao član izaslanstva neke međunarodne organizacije kao što su Ujedinjeni narodi ili kao službeni diplomatski predstavnik Srbije. U svim drugim slučajevima Šešelj u Hrvatsku ne može ući čak i u slučaju da je zaista nabavio diplomatsku putovnicu Republike Srbije. A možda bi ako se zaista pojavi na granici bilo bolje da ga se propusti u zemlju, a da ga se zatim uhiti i procesuira zbog ratnih zločina, rekao je ovaj hrvatski diplomat za naš list.


MUP je krajem ožujka ove godine temeljem članaka 36. i 38. Zakona o strancima i članka 5. Zakona o schengenskim granicama Vojislavu Šešelju zabranio ulazak u Republiku Hrvatsku. Sve su postaje granične policije obaviještene su o toj odluci Ministarstva unutarnjih poslova da se Vojislavu Šešelju zbog opasnosti za javni poredak zabranjuje ulazak u Hrvatsku.


Ove je godine raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Sud je u presudi utvrdio da je dio govora Vojislava Šešelja, za koje je Tužiteljstvo tvrdilo da su hušački, predstavljalo poziv na progon. No, oslobođen je krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima. Šešelj je u Srbiji pod svojevrsnom medijskom blokadom koju pokušava probiti preko hrvatskih medija.