Intervju za Hrvatski radio

Mislav Kolakušić se obrušio na Ustavni sud i prozvao lobije: ‘Ne mogu podnijeti nejednakost i siromaštvo’

P. N.

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Objašnjava da se javnosti prezentira jedan dio zakona i uvjerava se sve da je u interesu građana da se donese, a onaj drugi, nepovoljni dio, se sakrije. Smatra da je razina efikasnosti Ustavnog suda niska. Kolakušić je kazao da se bori protiv lobija jer ne može podnijeti nejednakost i siromaštvo



Sudac Mislav Kolakušić gostovao je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija gdje se obrušio na Ustavni sud zbog tromosti te ukazao na probleme lobija prema čijim se zamislima u Hrvatskoj kroje zakoni, prenosi portal televizije N1.


Kolakušić je kandidat za jedno od tri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu i nada se da će biti izabran kao prvi pravi neovisni sudac u toj instituciji. Na upit čiju potporu u Saboru očekuje Kolakušić je kazao da je za izbor potrebna podrška i pozicije i opozicije. Potom je žestoko kritizirao Ustavni sud.


“Želim da Ustavni sud napokon preuzme svoju funkciju da odlučuje o ustavnosti zakona koji su doneseni”, kazao je Kolakušić. Prema njegovom mišljenju zakoni koji se donose u Hrvatskoj su rezultat lobija.




Objašnjava da se javnosti prezentira jedan dio zakona i uvjerava se sve da je u interesu građana da se donese, a onaj drugi, nepovoljni dio, se sakrije. Smatra da je razina efikasnosti Ustavnog suda niska.


Podsjetio je da se na neka pitanja odgovore čeka po 10 godina, a na jedno pitanje smo čekali i više od 20 godina. “Ustavni sud brže mora donositi odluke i to je ono za što ću se zalagati”, poručio je Kolakušić.


Izrazio nadu da će saborski zastupnici odlučiti da imaju barem jednoga suca u Ustavnom sudu koji je potpuno neovisan. “Najvažnije je zakone izvesti na svjetlo dana. Onda zastupnici više neće biti kao ovce da će samo podizati ruke”, smatra.


Na upit da odgovori na kritike da se miješa u sve i svašta i da ima talent za promociju Kolakušić kaže da je nužno javno istupati. “Kada javno istupa sudac mora štiti dignitet suda što smatram da radim”, kazao je i potom poručio da je najlakše biti u tišini ne iznositi stavove i kasnije biti izabran jer vam se ime našlo na nekoj ceduljici.


Tvrdi da ga niti jedna politička opcija ne gura, već ga podržavaju građani što mu je iznimno važno. Kolakušić je kazao da se bori protiv lobija jer ne može podnijeti nejednakost i siromaštvo. Odgovarajući na upit jesu li ga javni komentari koštali izuzeća u slučaju Konzuma kazao je da ništa od navedenog ne može biti razlog za izuzeće.


“Ne postoji način da se izuzme sudac zbog utjecaja na samog sebe”, poručio je Kolakušić koji je dodao da se zna da se radilo o političkoj odluci. Govorio je i o ovršnom zakonu za koji smatra da bi ga trebalo ukinuti i staviti izvan snage.


“Promjene ovršnog zakona koje se planiraju neće promijeniti ništa jer neće smanjiti broj novih blokiranih”, kaže i objašnjava da se većina blokiranih našla u toj situaciji zbog troška ovrhe koja je nakaradna jer su nepotrebno u proces uvedeni javni bilježnici i FINA.


“To se protivi zdravom razumu”, kaže i objašnjava da 100 tisuća građana ima dugove do 10 tisuća kuna unutar kojih 60 do 70 posto je trošak postupka pristojbi i odvjetnika. Komentirao je i situaciju oko zakona lex Agrokor kojim se nastoji spasiti najveći hrvatski koncern.


Kolakušić kaža da je taj zakon već bomba koja je eksplodirala jer se nova zaduženja raspodjeljuju nejednako. Zbog toga Hrvatskoj prijete tužbe pred međunarodnih sudovima, istaknuo je Kolakušić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.