Iznenađenje izbora

Mislav Kolakušić danas otkriva nove planove: Želi u utrku za Pantovčak, mislite li da ima šanse?

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Kolakušić je osvojio preko 68 tisuća preferencijskih glasova, a jučer je na svojem biračkom mjestu novinarima ponovio svoju staru izjavu - da će se, ukoliko uđe u Europski parlament, istaknuti kandidaturu i na predsjedničkim izborima



Najveće iznenađenje jučerašnjih europskih izbora  i njihov jedini bitan akter koji se od zatvaranja birališta još nije oglasio, učinit će to danas u 13 sati. Konterenciju za novinare održat će ispred Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), gdje će, prema najavi, “komentirati ostvareni izborni rezultat te najaviti predstojeće korake u organiziranoj borbi protiv korupcije koju će provoditi u partnerstvu s građanima”.


Kolakušić je osvojio preko 68 tisuća preferencijskih glasova, a jučer je na svojem biračkom mjestu novinarima ponovio svoju staru izjavu – da će se, ukoliko uđe u Europski parlament, istaknuti kandidaturu i na predsjedničkim izborima.


U ranijim javnim istupima govorio je da je njegov temeljni zadatak borba protiv korupcije.




– Korupcija nam odnosi milijarde kuna svake godine koje drastično nedostaju gospodarstvu kao generatoru razvoja društva i radnih mjesta. Prema istraživanju Europskog parlamenta 2016., Hrvatska je najkorumpiranija država EU-a u postupcima javne nabave, svake godine se prema tom istraživanju ukrade građanima 20 milijardi kuna. Građani postaju sve svjesniji činjenice da korupcija najviše razine direktno utječe i ima za posljedicu plaće i mirovine od kojih se ne može živjeti, dugotrajne liste čekanja na preglede koje brojni građani ni ne dočekaju, da nam institucije i državne tvrtke vode nesposobni umjesto da priliku dobiju najbolji među nama, rekao je u jednom ranijem intervjuu za Net.hr Kolakušić.


– Korupcija uvijek dolazi od vrha ili uz podršku vrha. Veliki dio našeg novca nestane i ukrade se u javnim nabavama i raspolaganju državnim zemljištima, koncesijama itd. Korupciju se može pobijediti u iznimno kratkom razdoblju, zaključio je tada.