Bivši general HV-a osuđen za ratne zločine čeka na odluku

Mirko Norac uskoro na slobodi?

Ico Mikuličić

Nekadašnji alkarski vojvoda zatražit će prijevremeni otpust iz zatvora u kojem je proveo više od deset godina, te izvanredno ublažavanje kazne jer se oženio i ima djecu



RIJEKA  Mirko Norac, umirovljeni general HV-a, i alkarski vojvoda osuđen za ratne zločine u Gospiću i Medačkom džepu, možda bi se uskoro mogao naći na slobodi. On vjeruje da će se to dogoditi jako brzo, iako formalno ima još nešto manje od pet godina zatvorske kazne! U zatvoru je dosad proveo nešto više od  10 godina ili dvije trećine ukupne kazne (od 15 godina) pa je iskoristio pravo da traži prijevremeni otpust. Zatražio je i izvanredno ublažavanje kazne jer se oženio i ima djecu o kojoj mora skrbiti. 


O jednoj molbi odučivat će sada Komisija za prijevremene otpuste pri Ministarstvu pravosuđa, a o drugoj Vrhovni sud. Ove bi odluke trebale uslijediti uskoro, kažu upućeni, vjerujući da se čeka povoljan društveni i politički trenutak za odluku. Norac i njegov odvjetnik uvjereni su da bi oba zahtijeva trebala uroditi plodom, da bi se prvo mogla smanjiti ukupna kazna zbog novih obiteljskih okolnosti a odmah i i odobriti prijevremeni otpust jer je izdržao više od dvije trećine kazne te da bi postao slobodan čovjek.


General je uhićen krajem 2001. nakon dužeg bijega od pravosuđa i od tada se nalazi u zatvoru. U tijeku 2003. sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci Norca je osudio na 12 godina zatvora jer je sudjelovao u ubojstvu četrdesetak civila u Gospiću. Dok je izdržavao tu kaznu podignuta je nova optužnica za ratne zločine u Medačkom džepu.


Više u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 26. svibnja