Protiv privatizacije javnog zdarvstva

Mirando Mrsić prozvao Kujundžića zbog ‘Superhik’ zdravstvene reforme pod egidom ‘otmi siromašnima i daj bogatima’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Slično će se, uvjeren je, dogoditi i u novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. »Na mala vrata pokušava se objasniti građanima da nema druge nego povećati njihova izdvajanja za zdravstvo što skupljom policom dopunskog osiguranja. Ministar je već najavio cijenu od 100 ili 200 eura«, prozivao je Mrsić



ZAGREB Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić poručio je u srijedu kako svjedočimo ponudi paušalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se pokušava privatizirati primarna zdravstvena zaštita dok je resornog ministra Milana Kujundžića prozvao da pod egidom ‘otmi siromašnima i daj bogatima’ provodi Superhik zdravstvenu reformu.


»Šakom i kapom u Hrvatskoj se dijeli tuđe i tvrdi da je privatizacija jedini izlaz«, poručio je Mrsić u slobodnom obraćanju na početku saborskog zasjedanja.


Slično će se, uvjeren je, dogoditi i u novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. »Na mala vrata pokušava se objasniti građanima da nema druge nego povećati njihova izdvajanja za zdravstvo što skupljom policom dopunskog osiguranja. Ministar je već najavio cijenu od 100 ili 200 eura«, prozivao je Mrsić.




Zdravstvo, kaže, nije pomelo ni pred vlastitim vratima i riješilo činjenicu da dio liječnika koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plaća tek minimalni iznos doprinosa.


»A istina je da im je dohodak značajno veći, nego liječnika zaposlenih u domovima zdravlja za koje poslodavci plaćaju pune iznose. Varaju li koncesionari svoju državu, varaju li državni proračun iz koga dobivaju sredstva za svoj rad«, pitao je Mrsić.


Da privatizacija u javnom zdravstvu nije pravi put, ističe, pokazuju i prilike u susjednoj Sloveniji gdje se ide prema ukidanju koncesija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno privatnika jer previše troše, a malo daju.


»Sve to govori koliko je važno prije nego što se pokuša zavući ruke u džep građana, da nadležni za sustav učine puno precizniji i točniji izračun ne bi li dokazali da drugog izlaza nema«, ističe Mrsić.


Nema, kaže, ništa protiv privatnog zdravstva, ali ono mora biti odvojeno od javnog.


Nestankom solidarnosti u sustavu udara se u temelje socijalne države, udara se u temelje Hrvatske i zdravlje postaje privilegija bogatih, rekao je Mrsić.