Novi nameti

Ministrov dijalog s nacijom: Ako nećemo skuplje cigarete i alkohol, djeca će nam završiti loše

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ako Hrvati žele da njihova djeca sutra što manje puše, da što manje obolijevaju od ciroza jetre i demencija, onda će vjerujem nacija to podržati, kaže Milan Kujundžić



ZAGREB Ministra zdravstva Milana Kujundžića novinari su pitali za komentar o protivljenju HDZ-ovih koalicijskih partnera podizanju doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 16,5 posto, kako je to predviđeno zadnjim nacrtom porezne reforme.


Ministar je objasnio da »zdravstvo košta i da se taj novac mora negdje stvoriti«. Toga je, kaže, svjesna i pozicija i opozicija, a različita mišljenja stvar su demokracije.


Vezano uz moguće povećanje trošarina na alkohol i cigarete, za koje se zauzima Ministarstvo zdravstva, ponovio je da je podizanje cijena jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera kako djeca ne bi ulazila u svijet pušenja i alkohola.




»To su već napravile brojne razvijene zemlje. Ja u tom smislu otvaram dijalog s nacijom. Ako Hrvati žele da njihova djeca sutra što manje puše, da što manje obolijevaju od ciroza jetre i demencija, onda će vjerujem nacija to podržati.


Ako ne, onda preuzmimo svi odgovornost zajedno da smo odgovorni za to što smo svoju djecu pustili u te mutne vode koje uvijek završavaju loše«, poručio je Kujundžić.