Gostovanje u Dnevniku HRT-a

Ministrica Divjak najavila veće plaće za prosvjetne radnike

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je veće plaće za prosvjetne radnike u tekućoj i za sljedeću godinu, obrazložila je da će se djelatnicima na europskim projektima nastavnička norma smanjiti za 50 posto, a nakon rada na tim projektima vratit će se na punu satnicu uz povišicu od 30 posto



ZAGREB Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je veće plaće za prosvjetne radnike u tekućoj i za sljedeću godinu, obrazložila je da će se djelatnicima na europskim projektima nastavnička norma smanjiti za 50 posto, a nakon rada na tim projektima vratit će se na punu satnicu uz povišicu od 30 posto.


Gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a Divjak je u četvrtak najavila povećanje plaće prosvjetnim radnicima istaknuvši kako je riječ o prvom povećanju mase plaća u posljednjih sedam ili osam godina.


»Nešto već osiguravamo u rebalansu, a nešto, odnosno oko 400 milijuna kuna, za iduću godinu. Nadam se da će takav proračun dobiti podršku u Hrvatskome saboru«, kazala je.




Napomenula je kako za djelatnike u školama nije samo plaća važna već i prepoznavanje izvrsnosti. Rekla je da bi se svim zaposlenicima škola, koji dobivaju europske projekte, trebala povećati plaća. Divjak je to pojasnila navodeći činjenicu da se mnogo posla radi i u slobodno vrijeme.


»S jedne strane povećat će se plaće, a s druge, onima koji rade europske projekte norma u nastavi se smanjuje za 50 posto kako bi se više mogli posvetiti projektu. Cilj je da se, kad projekt završe, mogu vratiti u nastavu«, naglasila je.


Za kurikulske dokumente najavljene su nacionalne, ali i međunarodne recenzije. Upitana zašto će biti potrebne međunarodne recenzije Divjak je odgovorila kako je važna europska dimenzija.


»Htjeli bismo primijeniti iskustva onih koji su uspjeli napraviti primjetan iskorak vezan uz obrazovanje kako bismo ih mogli i usporediti«, rekla je.


Ustvrdila je da su recenzije razmjerno jeftine jer se Hrvatska koristi uslugama drugih država tako što identificira države koje imaju dobre programe u nekome području.


»Te se recenzije rade praktički za vrlo malu naknadu, dakle više iz usluge, a manje radi zarade na tome«, kazala je.Upitana kako premijera Andreja Plenkovića uvjeriti u činjenicu da je obrazovanje i znanost prioritet, Divjak je dodala da je koalicija oformljena na relaciji HDZ – HNS, oformljena oko obrazovanja kao važne teme.

»Trebamo osvijestiti da ulaganje u obrazovanje i znanost nije potrošnja, nego dugoročna investicija bez koje se ne može napraviti gotovo ništa, ni rast gospodarstva niti zaustaviti odljev mozgova odnosno iseljavanje iz Hrvatske«, zaključila je.


Divjak se vratila iz najvećega istraživačkog laboratorija CERN-a, gdje je započela razgovore o ulasku Republike Hrvatske u pridruženo članstvo. Na pitanje kakvu korist će hrvatski znanstvenici imati, odgovorila je da će dobiti ‘task force’ (borbena grupa za određeni zadatak) iz CERN-a koji će imati priliku razgovarati sa hrvatskim znanstvenicima i gospodarstvenicima.


»Mogućnost da se uključe u natječaje te da rade na razvoju proizvoda koji imaju visoko dodatnu vrijednost CERN ne pruža samo znanstvenicima nego i tvrtkama. Treći je segment obrazovanje namijenjeno, ne samo visokomu obrazovanju nego i učiteljima i učenicima, stoga vjerujem da je to početak uspješne priče«, kazala je.