Odgovor bivšem ravnatelju KB-a Dubrava

Ministarstvo zdravstva: Kolak je smijenjen zbog protuzakonitog potpisivanja ugovora

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Reagirajući na izjavu bivšeg ravnatelja KB-a Dubrava Tonija Kolaka da je smijenjen zbog osobnog sukoba s ministrom Milanom Kujundžićem, Ministarstvo zdravstva u srijedu poručuje da je Kolak smijenjen jer je, unatoč upozorenjima da je riječ o protuzakonitoj radnji, s jednim ponuđačem potpisao ugovor o smanjenju potrošnje vode



ZAGREB Reagirajući na izjavu bivšeg ravnatelja KB-a Dubrava Tonija Kolaka da je smijenjen zbog osobnog sukoba s ministrom Milanom Kujundžićem, Ministarstvo zdravstva u srijedu poručuje da je Kolak smijenjen jer je, unatoč upozorenjima da je riječ o protuzakonitoj radnji, s jednim ponuđačem potpisao ugovor o smanjenju potrošnje vode.


Ministarstvo u reagiranju navodi da je KB Dubrava u lipnju 2014. godine raspisala natječaj o uštedi energije, tople i hladne vode te da je »od samog početka natječaj bio upitne sadržajne (tehničke i financijske) i pravne valjanosti«.


To je bio razlog da Sanacijsko vijeće KB-a Dubrava poništi natječaj, svega dva mjeseca nakon raspisivanja, stoji u priopćenju u kojem Ministarstvo navodi da se javio samo jedan ponuditelj, da odabir nije izvršen, niti je potpisan ugovor te je predmet »završio na Upravnom sudu u prosincu 2014. godine, bez pravnih posljedica po KB Dubrava«.




»Protivno odluci Sanacijskog vijeća, protivno Statutu KB-a Dubrava i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ravnatelj Kolak bez suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade povukao je tužbu KB-a Dubrava s Upravnog suda, odabrao i potpisao ugovor s jednim ponuđačem iz 2014. godine. To je učinio i pored usmenog i pismenog upozorenja Povjerenstva za odabir da je to protuzakonita radnja«, stoji u reakciji Ministarstva zdravstva.


Sporni ugovor Kolak je potpisao s ESCO tvrtkom (Energy Service Company), za koji tvrdi da bi bolnici donio znatne uštede na troškovima za vodu. Razriješen je, kazao je Hini, na potpuno nelegalnoj sjednici Upravnog vijeća, nakon burne rasprave na kojoj je predočio sve argumente koje mu idu u korist u vezi tog ugovora. U pozadini smjene, tvrdi, isključivo je njegov osobni sukob s ministrom.


»To je posljedica mog osobnog sukoba s Kujundžićem koji datira otkada sam se, na sastanku Udruge dragovoljaca, suprotstavio dodjeli odličja gospodinu ministru, lažnom branitelju, koji je dezertirao i pobjegao u Ameriku«, izjavio je Hini Kolak, koji je dragovoljac Domovinskog rata odlikovan brojnim odličjima.