Liste pregleda

Ministarstvo zdravlja opovrgava navode KUZ-a o višemjesečnim čekanjima na PET/CT zbog raskida ugovora s Medikolom

Hina

PET/CT u KBC Rebro / Foto NL arhiva

PET/CT u KBC Rebro / Foto NL arhiva

 U zagrebačkom KBC-u na PET/CT pretragu odrasli onkološki pacijenti čekaju u prosjeku oko mjesec dana, a djeca dva tjedna od pristiglog zahtjeva



ZAGREB Ministarstvo zdravlja u ponedjeljak je opovrgnulo navode Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) da je prekid ugovora s Medikolom doveo do višemjesečnih čekanja na PET/CT pretrage, te ističu da se termin može dobiti već za mjesec dana u KBC-u Zagreb.


 U zagrebačkom KBC-u na PET/CT pretragu odrasli onkološki pacijenti čekaju u prosjeku oko mjesec dana, a djeca dva tjedna od pristiglog zahtjeva, odgovorili su iz Ministarstva zdravlja na Hinin upit nakon što ih je KUZ u ponedjeljak prozvao za povećane liste čekanja za pretragu PET/CT-om i to zbog raskida ugovora s Medikolom.


 No, iz Ministarstva kažu kako se prema zaprimljenim podacima iz HZZO-a, broj obavljenih postupaka PET/CT-a u KBC-u Zagreb bitno ne razlikuje u travnju u odnosu na ožujak ove godine, kada je još vrijedio ugovor s Medikolom.   




 “U ožujku 2016. godine broj izvršenih postupaka PET/CT-a u KBC-u Zagreb iznosi 222, dok je u travnju 2016. iznosi 251. Također, prema informacijama s kojima raspolažemo, čekanje na pregled PET/CT pregled u KBC-u Zagreb iznosi oko mjesec dana te su sljedeći slobodni termini pregleda, primjerice, 28. i 29. lipnja”, odgovorili su iz Ministarstva. 


 Opovrgnuli su i tvrdnje predsjednika KUZ-a Ivice Beline da dogovor s anesteziologom u KBC-u Zagreb odgađa pretragu PET/CT-om u KBC-u Zagreb i do mjesec dana.


 “Naime, za objavljenje PET/CT pretrage kod djece, ali i kod odraslih u nekim slučajevima je nužna suradnja s anesteziologom kako bi se pretraga uspješno obavila i odgovorilo na kliničko pitanje liječnika specijalista koji upućuje na pretragu. Ako se pretraga traži kod malog djeteta za koje je potrebna anestezija (što se utvrđuje iz razgovora s nadležnim liječnikom i roditeljima), kontaktiraju se anesteziolozi KBC Zagreb i zamole da na dan snimanja budu prisutni u PET/CT centru KBC-a Zagreb te obave potrebnu anesteziju”, kažu u Ministarstvu.


 Ističu da djeca sa zloćudnim bolestima imaju prednost i u pravilu se navedena pretraga obavi unutar dva tjedna od pristiglog zahtjeva.


 “Jasno, postoje iznimke kada je pretragu potrebno optimalno učiniti kasnije, primjerice tri tjedna nakon kemoterapije, šest tjedana nakon operativnog zahvata i dvanaest tjedana nakon izvršenog zračenja”, napominju u Ministarstvu zdravlja.