Državno srebro

Ministarstvo već ispunilo cjelogodišnji plan, u proračunu 103 milijuna kuna od državnih nekretnina

Branko Podgornik

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB Nedavno je Ministarstvo državne imovine objavilo natječaj za prodaju deset nekretnina u vlasništvu države. Među njima je vila na privlačnoj lokaciji u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, veličine 350 četvornih metara, iz koje je vlada Andreja Plenkovića 2017. godine deložirala bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, odlučivši da je više ne može koristiti kao rezidenciju. Ministarstvo prodaje tu vilu po početnoj cijeni od 5,28 milijuna kuna, prema javnom pozivu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici, a zainteresirani kupci moći će je obići danas. To je, inače, drugi pokušaj prodaje te vile. U prvom pokušaju, početkom ove godine, početna cijena bila je 6,2 milijuna kuna, ali kupac nije nađen.


Javile se agencije


Najveću pažnju na popisu nekretnina koje država prodaje privukao je otok Smokvica, koji je obitelj Ivice Todorića navodno koristila bez naknade državi. Ministarstvo je nedavno otok dalo na 30-godišnju koncesiju mađarskoj tvrtki uz cijenu od 4,9 milijuna kuna po svakoj godini, bez PDV-a, što bi državnom pročunu trebalo donijeti oko 184 milijuna kuna. U tom povodu je ljutito reagirao Todorić, koji je ministru Goranu Mariću prigovorio da je svojedobno i sam bio na odmoru na spornom otoku, navodno na račun vlasnika Agrokora. Ministar je Todorićeve optužbe opovrgnuo. Ministarstvo je objavilo i prodaju vile na Pantovačku površine 675 kvadrata, s početnom cijenom od 18,15 milijuna kuna. Prodaje se i hotel Iž u Zadru po početnoj cijeni od 6,6 milijuna, kao i brojna građevinska zemljšta. U Zagrebu se prodaje 2.079 četvornih metara, u Lipiku 2.355, u općini Motovun 812, u Malom Lošinju 381, općini Vižinada 785, u Puntu na Krku 132 kvadrata, a u Karlovcu jedna državna kuća sa zemljištem. Prema oglasu Ministarstva, natječaj za spomenutih deset nekretnina završava 11. rujna, a najboljim ponuditeljima smatrat će se oni s najvišom ponuđenom cijenom. U međuvremenu, putem medija javile su se neke privatne agencije za nekretnine nudeći državi posredničke usluge u prodaji, ali Ministarstvo nije na to reagiralo.

Premašili plan


Kritičari već godinama traže od Vlade da bolje upravlja državnim nekretninama, tako da ih aktivira i na njima više zaradi. Čini se da je Ministarstvo državne imovine na tom polju napravilo korak naprijed, jer je u prvih šest meseci priskrbilo državnom proračunu 103 milijuna kuna, više nego što je bilo očekivano za cijelu godinu, sudeći prema polugodišnjem izvješću Ministarstva. Ministarstvo je trebalo do kraja ove godine ostvariti 98,8 milijuna kuna prihoda od »upravljanja nekretninama nefinancijske imovine«, prema planu te institucije od 2018. do 2020. Sudeći prema izvješću, ministar državne imovine Goran Marić godišnji je plan obavio i premašio već do ljetnih godišnjih odmora. Preciznije, iz izvješća se vidi da je Ministarstvo državne imovine priskrbilo proračunu više od 550 milijuna kuna u prvoj polovini godine, što nije veliko iznenađenje. Najveći dio tog iznosa, oko 450 milijuna kuna, očekivani su prihodi od upravljanja poduzećima u (su)vlasništvu države. Primjerice, od prodaje državnih udjela u tvrtkama Ministarstvo je proračunu osiguralo 383,6 milijuna kuna. Osim toga, tvrtke u portfelju Ministarstva uplatila su u proračun 70,5 milijuna kuna ostvarene dobiti, koja će se do kraja godine višestruko povećati – što također ne bi trebalo biti iznenađenje. Ono što je u izvješću neočekivano, svakako je naglo povećanje zarade na državnim nekretninama, što promatrači pripisuju gorljivosti ministra Marića koji želi snažnije aktivirati zanemarenu imovinu. Zbog toga je Ministarstvo povećalo broj natječaja za korištenje ili prodaju zemljišta, zgrada te poslovnih prostora u državnom vlasništvu.