Zaštitili prava manjina

Ministarstvo uprave suspendiralo izmjene Statuta Grada Vukovara

Tihomir Ponoš

Ministarstvo uprave suspendiralo je izmjene Statuta Grada Vukovara kojim se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čime je praktično zabranjeno uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru



Ministarstvo uprave suspendiralo je izmjene Statuta Grada Vukovara kojim se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čime je praktično zabranjeno uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, konkretno srpskog jezika i ćirlice, bez obzira na uvjete koji propisuju pravo manjinama na korištenje jezika i pisma u općinama i gradovima u kojima tvore najmanje trećinu stanovništva.


Ministarstvo uprave u obrazloženju odluke navodi da je sporni članak 22. Statuta u direktnoj suprotnosti s najvišim vrednotama Ustava i pravnog poretka Republike Hrvatske i kao takva ne može egzistirati u demokratskoj, uređenoj pravnoj zemlji.


Za ostale statutarne odredbe, uključujući i odedbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog ratt utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom. Ministarstvo uprave obustavilo je primjenu spornog članka Statuta nakon što je o tim izmjenama Statuta zaprimilo obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.




Odluku o obustavi Ministarstvo uprave uputilo je Vladi koja ima rok od 30 dana da Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom  i zakonom. U slučaju da Vlada to ne učini u navedenom roku smatrat će se da je Statut u skladu s Ustavnim zakonom i drugim zakonima.