Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Zaštitili prava manjina

Ministarstvo uprave suspendiralo izmjene Statuta Grada Vukovara

Foto Gordan Panić
Foto Gordan Panić
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2013. u 15:59 2013-11-21T15:59:00+01:00

Ministarstvo uprave suspendiralo je izmjene Statuta Grada Vukovara kojim se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čime je praktično zabranjeno uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru

Ministarstvo uprave suspendiralo je izmjene Statuta Grada Vukovara kojim se Grad Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina čime je praktično zabranjeno uvođenje jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, konkretno srpskog jezika i ćirlice, bez obzira na uvjete koji propisuju pravo manjinama na korištenje jezika i pisma u općinama i gradovima u kojima tvore najmanje trećinu stanovništva.

Ministarstvo uprave u obrazloženju odluke navodi da je sporni članak 22. Statuta u direktnoj suprotnosti s najvišim vrednotama Ustava i pravnog poretka Republike Hrvatske i kao takva ne može egzistirati u demokratskoj, uređenoj pravnoj zemlji.

Za ostale statutarne odredbe, uključujući i odedbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog ratt utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom. Ministarstvo uprave obustavilo je primjenu spornog članka Statuta nakon što je o tim izmjenama Statuta zaprimilo obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Odluku o obustavi Ministarstvo uprave uputilo je Vladi koja ima rok od 30 dana da Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom  i zakonom. U slučaju da Vlada to ne učini u navedenom roku smatrat će se da je Statut u skladu s Ustavnim zakonom i drugim zakonima. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.