Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
U Lici bez Starta

Ministarstvo uprave reagiralo na Daliju Orešković: Evo kronologije o njezinom Startu

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 22. veljača 2019. u 14:04 2019-02-22T14:04:26+01:00

Ministarstvo uprave reagiralo je na izjave Dalije Orešković, predsjednice novoosnovane stranke Start, povodom nemogućnosti sudjelovanja nove političke opcije na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Podsjetimo, Dalija Orešković između ostalog je rekla da je znala da će joj odbiti listu, ali željeli su, ustvrdila je, poslati poruku.

Jučer je pak rekla: "Vlada je maksimalno skratila sve moguće procedure kako bi onima koji žele sudjelovati u izborima onemogućila da njih izađu. Start je registriran 14.2. i mi smo mogli izaći na te izbore kao nezavisna lista. Krenuli smo u prikupljanje potpisa, ali smo shvatili da ljudi reagiraju na nas. Ličko-senjska županija je županija u kojoj građani žive u strahu, u kojoj vlada beznađe, koja tone i čiji stanovnici bježe glavom bez obzira."

U reakciji Ministarstva uprave: "Predmetna odluka o raspisivanju izbora nije propis da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom Odlukom definira i njeno stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa. Kao primjer možemo navesti slijedeće odluke o raspisivanju prijevremenih izbora koje su također stupile na snagu danom donošenja: Odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor, Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vrgorca i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Grada Vrgorca od 5. svibnja 2016. (...)."

Glede postupka registracije stranke START – Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti, Ministarstvo uprave je navelo ovu kronologiju:

"- Prema dostavljenom Zapisniku sa osnivačke skupštine političke stranke, ista je održana 26. siječnja 2019. godine,

- zahtjev za registraciju stranke START podnesen je Ministarstvu uprave 8. veljače 2019. godine (dan nakon Odluke Vlade o raspisivanju Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor),

- sukladno Zakonu o političkim strankama rok za donošenje rješenja o zahtjevu za upis u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske je 30 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis,

- rješenje o upisu stranke doneseno je 14. veljače 2019., a uz ovjereni statut i potvrdu o OIB-u predstavnici stranke START preuzeli su ga 19. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva uprave."

- Zakonom o lokalnim izborima propisano je da pravo predlaganja kandidacijskih lista i kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Također, isti Zakon omogućava mogućnost izlaska na izbore i s listom grupe birača (nezavisnom listom) koje prikupe potreban broj potpisa birača koji podržavaju listu za izbore članova predstavničkih tijela. Ukoliko se radilo o kandidaturi za članove županijske skupštine Ličko-senjske županije za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste potrebno je 600 potpisa birača koji predlažu listu, s obzirom da Ličko-senjska županija ima više od 35.000, a manje od 60.000 stanovnika, navode iz Ministarstva uprave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.