Strah od štrajka

Ministarstvo spremno spriječiti prekid linija u špici sezone: Radnicima Jadrolinije prijeti radna obveza

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ministarstvo prati razvoj događaja. Naša je dužnost da sustav funkcionira, pa ćemo intervenirati ako vidimo da je došlo do ugroze bilo koje vrste, kaže zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić



RIJEKA  U slučaju da radnici Jadrolinije zaista stupe u štrajk u špici turističke sezone, ukoliko se sindikati i uprava ne dogovore oko zahtjeva postavljenih na prosvjednom skupu u Rijeci, ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić ima zakonsku mogućnost uvođenja radne obveze – potvrdio je Hajdaš Dončićev zamjenik Zdenko Antešić. – Ministar ima uporište u zakonu za uvođenje radne obaveze, ukoliko dođe do opasnosti od prekida pomorskih linija, no uvjeren sam da do toga neće doći. Vjerujem da će uprava Jadrolinije u razgovoru sa sindikatima naći rješenje te da neće ni doći do pokretanja štrajka. Ministarstvo prati razvoj događaja. Naša je dužnost da sustav funkcionira, pa ćemo eventualno intervenirati ako vidimo da je došlo do ugroze bilo koje vrste. No ovo je prvenstveno stvar uprave Jadrolinije koja mora riješiti sporna pitanja sa sindikatima – rekao je Antešić. 


Sindikati žele za stol


Mogućnost uvođenja radne obaveze potvrđuje i Dragomir Mucić, koordinator Sindikata pomoraca Hrvatske u Jadroliniji, no ističe kako štrajk sam po sebi nije cilj radnika ni sindikata.


– Mi ne želimo ići u štrajk, osim ako na to ne budemo primorani. Sigurno ne želimo biti element koji će ugroziti turističku sezonu, koja je jedan od rijetkih izvora zdravog novca u Hrvatskoj. Želimo s upravom sjesti za stol, dogovoriti se, a onda taj dogovor provesti u djelo.  Ukoliko se uprava, Ministarstvo pomorstva i Vlada ogluše na naše zahtjeve i ako dođe do štrajka, a ministar proglasi radnu obavezu, radnici će je, sukladno zakonskim odredbama, morati poštovati, ali ne vjerujem da je ikome u interesu da dođe do toga, nego da ćemo probleme riješiti dogovorno – kaže Mucić.





Direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živadinov upitali smo koje su moguće financijske i druge posljedice štrajka radnika Jadrolinije u turističkoj sezoni. 


– Od presudne je važnosti u turističkoj sezoni da svi dijelovi sustava funkcioniraju, pa tako i pomorski prijevoz. Nadam se da do štrajka u sezoni neće doći, kratko je komentirala Peršić Živadinov. 



Koliki su izgledi za štrajk, odnosno postizanje dogovora, te kakvi su stavovi uprave prema zahtjevima sindikalista i radnika koji su na skupu, uz ostalo, zatražili završetak kolektivnog pregovaranja za pomorce, kolektivni ugovor za zaposlenike na kopnu te usklađivanje plaća sa Zakonom o radu, pokušali smo saznati od predsjednika uprave Alana Klanca, koji ni nakon višekratnih slanja e-mailova, poziva i poruka nije odgovorio na naš upit, niti objasnio razloge svoje šutnje. 


S druge strane, u javnosti su se priopćenjima oglasili predsjednik  Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH) Tomislav Urlić, te glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro, prozivajući Klanca za iznošenje neistina u izjavama koje je objavio HRT, nakon održanog prosvjeda. 


Pismo državnom vrhu


– Izjavom gospodina Alana Klanca prosvjed je nelegalan. Gospodin Klanac time dovodi u pitanje i kredibilitet izvršne vlasti PU primorsko-goranske koja je dala odobrenje za održavanje prosvjeda sukladno Zakonu o javnom okupljanju, jer bez dvojbe kaže da je prosvjed nelegalan.


Ako je nešto nelegalno, onda je to političko kadroviranje u državnim tvrtkama, a poglavito ako se ne ispunjavaju formalno-pravni uvjeti za prijem u radni odnos, kao i nepoštovanje sigurnosnih uvjeta ukrcaja putnika i automobila po naređenju Uprave (…). Nelegalno je tjerati ljude da rade 15, 16, 17 i više sati u jednom danu kao i nepoštovanje sati odmora pomoraca, sukladno Konvenciji MLC iz 2006. Nelegalno je govoriti da nema tko zaustaviti brodove, jer u Društvu Jadrolinija ima približno 1.200 članova sindikata, koji su spremni svakog časa odraditi sindikalne akcije – stoji između ostalog u priopćenju što ga potpisuje Urlić, a koje je poslano i predsjedniku Sabora Josipu Leki, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović te premijeru Zoranu Milanoviću. 


Ništa od povišice


Brazzoduro u svom priopćenju  navodi, uz ostalo, da je »predsjednik Uprave izjavljivao da će povećati plaće kad se sezona 2014. pokaže pozitivnom, da neće biti uravnilovke, pa će se sve plaće povećati u omjeru povećanja plaće koja je ispod minimuma u RH.  Čovjek koji sebe naziva Ministrom to zna, ali ga za to nije briga, pa se s pravom pitamo u čijoj je to Vladi gospodin Ministar i da li njegov prvi ministar zna da ne poštuje zakone Republike Hrvatske. I da se ne zaboravi, jedino nezakonito u i oko Jadrolinije je imenovanje predsjednika uprave, koji nije ispunjavao uvjete za to radno mjesto kad je postavljen od svog mentora. Pitanje gospodinu, Ministru u Vladi zemlje čije zakone ne poštuje, kako mislite da se može razgovarati, pregovarati s čovjekom koji izgovori dvije neistine u dvije rečenice. O nepoštovanju sigurnosnih uvjeta ukrcaja putnika i automobila po naređenju Uprave drugom prilikom«, zaključuje dopis Brazzoduro.