Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Genetska modifikacija

Ministarstvo poziva građane da svaku osnovanu sumnju na GMO prijave Poljoprivrednoj inspekciji

U Hrvatskoj GMO proizvodi zabranjeni / Arhiva NL
U Hrvatskoj GMO proizvodi zabranjeni / Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2016. u 15:06 2016-05-09T15:06:04+02:00

Zabrana uvoza i proizvodnja genetski modificiranih organizama odnosni se i na komercijalne svrhe i za poljske pokuse, te je na snazi »nulta tolerancija« na uvođenje u okoliš živih genetski modificiranih organizama

 Hrvatskoj je zabranjen uvoz i proizvodnja genetski modificiranog poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, a na hrvatskom tržištu nema genetski modificirane hrane za ljudsku prehranu, ističe Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju objavljenom »zbog velikog interesa javnosti i medija«.

Zabrana uvoza i proizvodnja genetski modificiranih organizama odnosni se i na komercijalne svrhe i za poljske pokuse, te je na snazi »nulta tolerancija« na uvođenje u okoliš živih genetski modificiranih organizama, kaže se u priopćenju i napominje da bi hrana GMO podrijetla, i kad bi je bilo na tržištu, morala bi biti jasno označena – moralo bi pisati u deklaraciji da sadrži GMO kao što je to obavezno i u svim drugim članicama EU.

U skladu s Direktivom EU iz 2015. godine, Hrvatska je i prije donošenja izmjena i dopuna Zakona o GMO, u rujnu 2015. godine, dostavila zahtjev o zemljopisnom izuzeću Europskoj komisiji za devet genetski modificiranih biljnih kultura koje su bile u postupku odobravanja ili već odobrene za uzgoj na razini EU. Time se Hrvatska odlučila za zabranu sjetve/sadnje GMO kultura na svojem teritoriju, što je Europska komisija primila na znanje i što su prihvatile biotehnološke tvrtke, kaže se. Ministarstvo napominje da je zadnjih godina primjetan rast broja proizvođača i površina pod ekološkom proizvodnjom.

Postoji i znatan interes za proizvodnji autohtonih proizvoda, proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla. Jedan od ciljeva hrvatske poljoprivredne politike je i sve veća proizvodnja ekoloških i autohtonih prehrambenih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede, prepoznalo je ekološku poljoprivredu kao značajnog čimbenika zaštite prirode, okoliša te očuvanja biološke raznolikosti. Akcijskim planom razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj od 2011. do 2016. godine predviđeno je povećanje površina na 8 posto.

Ministarstvo poziva građane da svaku osnovanu sumnju da je na određenoj površini zasijana ili posađena genetski modificirana kultura bez odgode prijave Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede na prijava@mps.hr »kako bismo zajedno zaštitili naše nacionalne interese«, kaže su u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.