Odbačen prijedlog

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo da ne uvodi porez na pse

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



“Ministarstvo poljoprivrede je predložilo Zakon koji je već bio na javnoj raspravi i primili smo jedno 500 primjedbi. Jedan od prijedloga bio je i taj da se uvede porez na pse koji je stigao od jedne udruge. Mi taj prijedlog nismo uvrstili, a Zakon uskoro ide u saborsku proceduru. Niti smo nadležni za taj porez niti mislimo da to treba uvrstiti u Zakon”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za Index.


Prijedlog stigao od veterinara 


Prilikom javne rasprave o donošenju novog Zakona o zaštiti životinja koji bi trebao biti donesen početkom 2017. kao jedan od prijedloga koji bi u Hrvatskoj trebalo uvesti je porez na pse.


To je predložio dr. vet. med. Jurice Ambrožića, predstavnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo koji se poziva na slične poreze kakve već imaju Austrija i Njemačka, prenosi Index.


Prema njegovom mišljenju, naplatu poreza nije moguće uvesti temeljem Zakona o zaštiti životinja, već bi isti izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave trebao biti naplaćivan od strane Porezne uprave.


Udruga Prijatelji životinja podržava mogućnost da se uvede porez na pse, no upozorava kako porez neće tako brzo stupiti na snagu, prenosi portal Scena.hr.


– Porez na pse nije dio Zakona o zaštiti životinja niti to može biti, stoga se stupanjem novog Zakona o zaštiti životinja na snagu neće niti ne može uvesti porez na pse. Također, Ministarstvo financija još nema gotov prijedlog, odnosno nema niti započet prijedlog u tom smjeru, stoga porez na pse neće tako skoro stupiti na snagu – kazali su iz Udruge Prijatelji životinja.


Za portal Scena.hr Prijatelji životinja otkrili su razloge zašto podržavaju mogućnost da se uvede porez na pse.


Tko bi plaćao porez na pse…


– Kao udruga koja je svjesna da su skloništa krcata psima, dok ostali kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje na taj način, podržali smo mogućnost da se porez uvede, ali samo na način da se oporezuju oni koji su kupili pse ili se bave njihovim uzgojem i trgovinom, a da su oslobođeni plaćanja svi oni koji su udomili psa. Također, smatramo da povlastice trebaju imati oni koji su sterilizirali svoju životinju – objasnili su iz Prijatelja životinja.


Ističu da bi porez na pse trebao biti smisleno uveden kako bi njegova primjena povećala provedbu Zakona o zaštiti životinja te spriječila napuštanje životinja i ubijanje pasa.


– Oni koji su udomili životinju kao i skloništa trebaju biti oslobođeni poreza, a povlastice moraju imati i oni koji su sterilizirali svoje pse – naglasili su iz Udruge Prijatelji životinja. Također smatraju da porez na pse ne bi trebao samo puniti proračun, već da bi trebao biti usmjeren prema zaštiti životinja.


– Prikupljeni novac treba biti potrošen namjenski na programe sterilizacije, oglašavanja udomljavanja životinja, zbrinjavanje napuštenih životinja – pojasnili su u udruzi. Dodaju da takav porez za cilj ima bolju provedbu Zakona.


– Težimo tome da u Hrvatskoj svi psi budu mikročipirani, a krajnji cilj treba biti prestanak ubijanja napuštenih životinja i samog napuštanja životinja. Čak 30 posto pasa nije mikročipirano u Hrvatskoj, zato bi porez na pse pomagao boljoj provedbi Zakona o zaštiti životinja i pravilnika o označavanju pasa – obrazložili su iz Udruge Prijatelji životinja.


Porez na pse mora biti simboličan


– Vrlo je važno da taj porez ne bude visok jer cilj tog poreza nije namet za povećanje proračuna, već on mora biti simboličan, pravedan i imati za cilj dobrobit životinja. Porez bi trebali plaćati oni koji ionako umjesto udomljavanja biraju izdvajati novce za kupnju psa – naglasili su.


Kažu da bi takav porez trebao potaknuti ljude da ne kupuju pse i povećati broj udomljavanja pasa te sterilizacije pasa.


– U konačnici ovaj porez treba potaknuti na provedbu obveznog mikročipiranja pasa te smanjenje broja napuštenih životinja. Skrbništvo nad psom ili bilo kojom životinjom treba biti odgovorno skrbništvo. Ljudi koji su kupili životinju mogu i platiti porez na nju kako bi se na taj način pomoglo drugim životinjama bez doma i kojima prijeti smrt. Sterilizacijom životinja smanjit će se populacija neželjenih pasa koji će se rjeđe napuštati po selima, autocestama… – zaključuju iz Prijatelja životinja.


– Takav porez ne bi bio jedinstven jer su ga već uvele i neke druge europske države s ciljem poboljšanja odgovorne skrbi za životinje i sprječavanja napuštanja životinja. Kod izrade prijedloga poreza na pse treba dobro obratiti pozornost na svaku pojedinost kako se ne bi izgubile u cijeloj priči pozitivne promjene koje bi on mogao donijeti za ljude i životinje.