Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Projekti za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede objavilo pet natječaja vrijednih 600 milijuna kuna

snimio Nenad Reberšak
snimio Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2017. u 14:35 2017-04-25T14:35:03+02:00

"Prijave na natječaje odvijaju se u dvije faze, od kojih će se u prvoj fazi od korisnika tražiti manji opseg dokumentacije. Vrlo brzo nakon zatvaranja natječaja korisnici koji prolaze u drugu fazu bit će o tome obaviješteni te će im biti omogućena dostava dodatne dokumentacije."

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak da je na snazi novi pravilnik o provedbi mjere 4 »Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« te da je temeljem toga objavljeno pet natječaja, pojednostavljenih u odnosu na dosadašnje, ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna.

Novi Pravilnik o provedbi mjere 4 »Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., u odnosu na prethodni uvodi nekoliko novina, kaže se u priopćenju te dodaje da je korisnicima najznačajnija promjena da prijave na natječaj počinju mjesec dana nakon objave natječaja što bi im trebalo dati dovoljno vremena za pripremu.

Kod prijave je, kaže se u priopćenju, potrebno dostaviti minimalnu dokumentaciju, dok će dodatnu dokumentaciju dostavljat samo oni koji su prošli prvu kontrolu projekta.

Nadalje, obrada natječaja bit će dovršena unutar 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije), a omogućene su i dopune, ispravci i obrazloženja na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju gdje su natječaji i objavljeni.

Također, pravilnikom je definirano da jedan neprihvatljiv trošak, ukoliko nije ključan za provedbu ili bodove, ne znači i odbijanje cijelog projekta, već će se samo taj trošak proglasiti neprihvatljivim.

Uvedene su i promjene u postotku sufinanciranja projekata, pa je moguće ostvariti maksimalno 50 posto sufinanciranja, dok mladi poljoprivrednici mogu ostvariti i dodatnih 20 posto. Startup tvrtke sufinancirat će se do maksimalno 100.000 eura po projektu.

Novost je i povezivanje prijava za različite natječaje u okviru mjere 4, odnosno ako se odobri projekt u tipu operacije 4.1.1., a isti korisnik je prijavio projekt i u tipu operacije 4.1.2.ili 4.1.3., potonji će mu biti automatski odobren, uz uvjet da prolazi bodovni prag.

Temeljem tog pravilnika objavljeno je pet natječaja, pojednostavljenih u odnosu na dosadašnje, ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna. Prijave na njih zaprimat će se od 2. lipnja 2017. godine.

»Prijave na natječaje odvijaju se u dvije faze, od kojih će se u prvoj fazi od korisnika tražiti manji opseg dokumentacije. Vrlo brzo nakon zatvaranja natječaja korisnici koji prolaze u drugu fazu bit će o tome obaviješteni te će im biti omogućena dostava dodatne dokumentacije. Korisnici za koje nema dostatnih sredstava bit će obaviješteni vrlo brzo po zatvaranju natječaja te im neće biti stvoren dodatni trošak pripreme dokumentacije. Mislim da smo ovim pravilnikom riješili najveće boljke korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja: skratili smo rokove administraciji, a korisnicima dali više vremena za pripremu«, izjavio je nakon objave natječaja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je da su pojednostavili i sustav prijava i smanjili financijska opterećenja potencijalnih korisnika. Smanjenjem postotka sufinanciranja omogućili su financiranje većeg broja kvalitetnijih projekata, jer s korisnicima dijele rizik projekta po pola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka