Nastavlja se rat

Ministarstvo podnijelo optužni prijedlog, Crodux će tužiti Vrdoljaka

Bojana Mrvoš Pavić

U Croduxu tvrde da im je nanesena šteta veća od 150 milijuna kuna / Foto D. ŠKOMRLJ

U Croduxu tvrde da im je nanesena šteta veća od 150 milijuna kuna / Foto D. ŠKOMRLJ

Za dvije nam se pumpe Ministarstvo i ministar trebaju ispričati, a nisu u pravu niti za Sisak, što ćemo na sudu i dokazati, i što će, nažalost, morati platiti hrvatski proračun, kazao je Ivan Čermak za naš list



ZAGREB  Crodux Ivana Čermaka dobio je rezultate superanalize svog goriva, koju je za Ministarstvo gospodarstva u siječnju napravio Petrolov laboratorij, i koji kažu da su dva od tri uzorka Croduxovog goriva, u prosincu prozvana kao nekvalitetna, ipak sukladna svim propisima, dok jedan uzorak ne zadovoljava. U prvoj akciji »Oktan« u prosincu, kojom je Ministarstvo provjeravalo kvalitetu goriva na benzinskim postajama, podsjetimo, tri su uzorka – u Varaždinu, Sisku i Dugopolju, prozvana zbog preniske filtrabilnosti od minus 13 stupnjeva, što znači da na tolikoj temperaturi može doći do kvara automobila, dok je minimalna granica minus 15.  


Ministarstvo se s rezultatima superanalize nije obratilo javnosti niti se Čermaku ispričalo zbog dva uzorka, no zato je zbog trećeg, s Croduxove pumpe u Sisku, protiv tvrtke podnesen optužni prijedlog. Čermak odgovara kako će tužiti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ministarstvo jer mu je nanesena šteta veća od 150 milijuna kuna.


Zahtjev za  isprikom


»Za dvije nam se pumpe Ministarstvo i ministar trebaju ispričati, a nisu u pravu niti za Sisak, što ćemo na sudu i dokazati, i što će, nažalost, morati platiti hrvatski proračun«, kazao je Čermak jučer za naš list. U subotu je u medijima objavio oglas u kojem ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka proziva zbog »lažnih optužbi«.





»Nadamo se da će buduće analize pokazati da na hrvatskom tržištu više nema nekvalitetnog goriva, ma kako se zvao onaj tko ga prodavao. Ministar naglašava da u njegovom poslu nema mjesta za osobne sukobe, a posebno ne za takve koji bi štetili bilo kojem gospodarstveniku. Bez iznimke, svi poduzetnici moraju poštovati zakone i propise hrvatske države, ovlaštene institute i zavode koji ispituju kvalitetu, a ne se opravdavati kreirajući neke nepostojeće osobne obračune«, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.



»Ministar Vrdoljak svojim je javnim istupom teško zloupotrijebio ovlasti ministra i prouzročio Croduxu, a u konačnici i državnom proračunu, višemilijunsku štetu. Prije nego što je dobio konačne rezultate, neistinito, tendenciozno i zlonamjerno je obavijestio javnost. Pod izgovorom zaštite potrošača, namjerno je manipulirao javnošću«, stoji u oglasu, u kojem Čermak od Vlade i nadležnih traži i »preispitivanje moralne, političke i kaznene odgovornosti ministra Vrdoljaka«.


Iz Ministarstva gospodarstva odgovaraju kako je protiv Crodux derivata podnesen optužni prijedlog jer uzorak dizelskog goriva izuzet na benzinskoj postaji u Sisku ne odgovara zahtjevima Uredbe o kvaliteti tekućih naftnih goriva. Croduxov glavni tehnolog Vlatko Skočilić odgovara kako metoda ispitivanja filtrabilnosti od laboratorija do laboratorija dozvoljava odstupanja od čak četiri stupnja, pa više ispitivanja istog uzorka može pokazati drugačije rezultate.


Igre zbog elektrane?


To znači da je Ministarstvo gospodarstva prije objave imena trgovaca derivatima trebalo napraviti barem dva uzastopna testiranja kako bi bilo sigurnije u svoj nalaz. U Ministarstvu se pravdavaju kako ih je pritisak medija natjerao da objave imena trgovaca odmah, no činjenica je da medijski pritisak postoji i oko drugih pitanja, pa ministar ne posustaje tako lako. Na dan kad je objavio prve rezultate rekao je, naime, kako ni pod koju cijenu neće objaviti imena trgovaca derivatima dok proces ne bude završen i sudski »amenovan«, da bi se vrlo brzo predomislio.


Zbog toga se teško oteti dojmu da iza ove igre na relaciji Vrdoljak-Čermak postoje neki drugi obračuni, pri čemu se nagađa da je riječ o njihovom sukobu oko gradnje plinske elektrane u Slavoniji, o čemu je naš list ranije pisao. Čermak je, naime, bio nadomak dogovora s HEP-om da zajedno grade plinsku elektranu u Slavonskom Brodu, no kako Vrdoljak želi graditi elektranu u Osijeku, Čermakov je plan s HEP-om propao.