Na vlastiti zahtjev

Ministarstvo kulture razriješilo Natašu Jovičić iz Spomen područja Jasenovac

Tihomir Ponoš

Nataša Jovičić, Foto: N. REBERŠAK

Nataša Jovičić, Foto: N. REBERŠAK

Jovičić je, kako saznajemo, razriješena na vlastiti zahtjev i uz sporazumni raskid radnog odnosa



ZAGREB Upravno vijeće JUSP-a Jasenovac početkom sljedećega tjedna raspisat će natječaj za ravnatelja te ustanove. U javnosti gotovo potpuno neprimjetno Ministarstvo kulture razriješilo je dugogodišnju ravnateljicu Natašu Jovičić, a od 1. siječnja v. d. ravnatelja je Ivo Pejaković dugogodišnji kustos u toj ustanovi.


Jovičić je, kako saznajemo, razriješena na vlastiti zahtjev i uz sporazumni raskid radnog odnosa.


Jovičić je niz skandaloznih događaja oko Jasenovca u posljednje vrijeme ignorirala. Nakon što je koncem prošle godine u Jasenovcu postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesan ustaški pozdrav »za dom spremni«, Jovičić to nije komentirala ni osudila već je konstatirala da ploča nema nikakve veze sa Spomen područjem Jasenovac jer je ploču postavila općina u centru mjesta.




Za vrijeme prošlogodišnje komemoracije u znak sjećanja na proboj logoraša 22. travnja 1945. godine Jovičić je omogućila da vijenac položi revizionističko Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, a na njihovu je vijencu bio natpis »stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.«.


Na toj je komemoraciji Pejaković pokušao spriječiti to Društvo da položi vijenac ustvrdivši da bi natpis na vijencu naštetio ugledu Hrvatske, a nakon toga je Jovičić ustvrdila da svi mogu položiti cvijeće.


Upravno vijeće raspisuje i provodi natječaj, a ministrica kulture imenuje ravnatelja.