Pegovori o INA-i

Ministarstvo gospodarstva odbacuje navode MOL-a o transkriptima

Hina

»Najoštrije odbacujemo navode MOL-a kako je transkripte pregovora u medijima objavilo Ministarstvo gospodarstva, a bez odluke Vlade Republike Hrvatske u čije ime se pregovori vode«, ističe se u priopćenju ministarstva



ZAGREB Ministarstvo gospodarstva priopćilo je danas da najoštrije odbacuje navode MOL-a kako je transkripte pregovora u medijima, između Vladinog tima i MOL-a oko budućnosti Ine, objavilo to ministarstvo, a bez odluke Vlade Republike Hrvatske u čije ime se pregovori vode.


Nakon što je današnji Večernji list objavio transkript prošlotjedne, pete runde pregovora između Vladinog tima i MOL-a oko budućnosti Ine, mađarska kompanija priopćila je danas da s »nelagodnošću prati neprimjerenu i manipulativnu medijsku objavu, vjerojatno putem samog Ministarstva gospodarstva«, vezanu uz posljednji krug pregovora oko Ine. MOL je u priopćenju pozvao Ministarstvo gospodarstva da objavi cjelovite transkripte svih pet pregovaračkih rundi.


»Najoštrije odbacujemo navode MOL-a kako je transkripte pregovora u medijima objavilo Ministarstvo gospodarstva, a bez odluke Vlade Republike Hrvatske u čije ime se pregovori vode«, ističe se pak u priopćenju tog ministarstva.




»O tonskom snimanju obaviještene su obje strane u pregovorima, a sve tonske zapise pregovora posjeduju oba pregovaračka tima, i Vlade i MOL-a, te je stoga zahtjev MOL-a za objavom transkripata svih dosad održanih sastanaka potpuno deplasiran«, naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva.


Navode da su »predstavnici MOL-a već su više puta tijekom pregovora narušili povjerenje pregovaračkih strana, posebno medijskim manipulacijama i jednostranim istupima, unatoč drugačijem prethodnom dogovoru pregovaračkih timova«.


U priopćenju Ministarstva gospodarstva kaže se da će »pregovarački tim Vlade Republike Hrvatske, na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, nastaviti voditi pregovore o budućnosti INA-e u najboljoj vjeri i s ciljem zaštite interesa INA-e i njezinih zaposlenika, kao tvrtke od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, a sve u skladu s Okvirom za pregovore Vlade RH.


Večernji list danas je objavio transkript sastanka pregovaračkih timova Vlade i MOL-a, održanog u petak. Između ostaloga, u tom transkriptu vidljivo je da je hrvatska pregovaračka pozicija potpuno jasna, da je model upravljanja Inom, odnosno konsolidacija kompanije u sastav MOL-a, posljedica koruptivnog djela – temeljem pravomoćne sudske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu – a smatra neprihvatljivim i novi model upravljanja Inom, koji je predložio Nadzorni odbor kompanije.


MOL je, pak, voljan pregovarati o promjenama međudioničarskog ugovora, ali ne i priznati njegovu ništavnost te želi zadržati poziciju strateškog upravljanja u Ini, proizlazi iz transkripata.