Novi kadrovi

Ministar pomorstva imenuje nove državne menadžere: Danas smjena uprava HAC-a, HC-a i HŽ infrastrukture

Darko Pajić

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Prema neslužbenim informacijama u narednih nekoliko tjedana mogle bi uslijediti i druge smjene u državnim tvrtkama i to po ubrzanoj proceduri. Pritom ostaje upitno hoće li se uopće provoditi javni natječaji za izbor državnih menadžera, rješenje za kojeg su se ustrajno zalagali u Mostu, dok su u HDZ-u bili skloni i drugim opcijama. Dogovor je načelno bio da će se ovakve odluke usuglašavati u Vijeću za suradnju Mosta, HDZ-a i ostatka Domoljubne koalicije, ali to Vijeće ne funkcionira već dulje vrijeme



Danas bi uprave triju državnih tvrtki, a riječ je o Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama i HŽ Infrastrukturi, trebale biti smijenjene i to bez prethodne odluke hrvatske Vlade. Navedene tvrtke nalaze se u resoru ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji bi formalno kao predstavnik skupština ovih tvrtki odluke o smjeni trebao provesti. Kako neslužbeno doznajemo s dužnosti člana Uprave Hrvatskih cesta bit će opozvan Nenad Maljković umjesto kojeg bi trebao biti imenovan Josip Škorić, koji je bio član Uprave HC-a u razdoblju od 2008. do 2011. godine, te predsjednik Uprave tijekom 2011. godine, a smijenjen je po odluci Vlade Zorana Milanovića.


U Upravi Hrvatskih autocesta već je neko vrijeme na odlasku Davor Mihovilić, koji je dao ostavku iz osobnih razloga. Sada bi na njegovo mjesto trebao doći Josip Draženović, koji je dosad bio predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Naplata i održavanje (HAC ONC). Draženović je na čelo HAC ONC-a imenovan sredinom ožujka i prethodno je bio direktor Sektora za građenje u HAC-u. Ta kadrovska promjena znači da bi jedini predstavnik Uprave HAC ONC-a trebao ostati Boris Huzjan, koji je također imenovan sredinom ožujka i došao je u HAC ONC s dužnosti direktora tehničkog sektora i EU projekata u Autocesti Rijeka-Zagreb.


Velike promjene slijede i u HŽ Infrastrukturi, gdje će ministar smijeniti kompletnu tročlanu Upravu, predsjednicu Renatu Suša, te članove Uprave Ivana Vukovića i Željka Kopčića. Na dužnost predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture dolazi Ivan Kršić i to s mjesta predsjednika Uprave građevinske tvrtke Hidroelektra, koja se već neko vrijeme nalazi u poslovnim teškoćama. Paralelno bi trebala biti provedena smjena i imenovanje Nadzornog odbora HŽ Infrastrukture.




Vlastiti odlazak kratko je za naš list komentirala Renata Suša naglašavajući kako ova odluka za nju nije iznenađenje, donekle tek način na koji se ona provodi.


– Ovu odluku je formalno trebala donijeti hrvatska Vlada, pored čega postoji i obveza raspisivanja javnog natječaja za imenovanje novih kadrova. Ne znam kako će se taj proces odvijati i koliko može trajati sama natječajna procedura. Ovo je tvrtka u kojoj radi 5.200 ljudi, tvrtka koja ima gotovo dvije milijarde kuna investicija u realizaciji i to je velika odgovornost i veliki posao, kojeg sada treba raditi samo jedna osoba. Kad se osvrnem na protekli mandat, osobno sam zadovoljna onime što smo napravili, mislim da se u datim okolnostima nije moglo više. Puno sam naučila u ljudskom i profesionalnom smislu, te sam posebno ponosna na činjenicu da HŽ Infrastruktura povlači 1,8 milijardi kuna iz europskih fondova. Odluku o svojoj budućnosti ću tek donijeti, još važem različite opcije, ali vjerojatno neću ostati u HŽ Infrastrukturi, kazala je Suša.


Prema neslužbenim informacijama u narednih nekoliko tjedana mogle bi uslijediti i druge smjene u državnim tvrtkama i to po ubrzanoj proceduri. Pritom ostaje upitno hoće li se uopće provoditi javni natječaji za izbor državnih menadžera, rješenje za kojeg su se ustrajno zalagali u Mostu, dok su u HDZ-u bili skloni i drugim opcijama. Dogovor je načelno bio da će se ovakve odluke usuglašavati u Vijeću za suradnju Mosta, HDZ-a i ostatka Domoljubne koalicije, ali to Vijeće ne funkcionira već dulje vrijeme.


Sada je upitno funkcionira li uopće Vlada u segmentu dogovora oko izbora novih kadrova, kao i provode li se uopće pregovori s predstavnicima Mosta o tome ili je cilj HDZ-a imenovati vlastite kadrove u što više državnih tvrtki dok je to još moguće učiniti, naravno pod uvjetom da se ostvari opcija prijevremenih izbora. Između ostalih, na tapetu bi se mogla naći i imenovanja novih uprava u Jadroliniji, ACI-ju ili Hrvatskih Poštama i drugim tvrtkama koje nisu u resoru ministara iz Mosta.