Reforma obrazovanja

Ministar na odlasku ne odustaje: Predrag Šustar najavio novu radnu skupinu za kurikulum

Bojana Mrvoš Pavić

S druge strane stižu suprotni navodi, da je reforma je zaustavljena jer Šustar novu radnu skupinu ne može imenovati



ZAGREB   Nakon što je prije tri dana razriješio ekspertnu radnu skupinu za provođenje kurikularne reforme u školama, na čelu s Borisom Jokićem, ministar obrazovanja Predrag Šustar jučer je izjavio kako će uskoro biti imenovano novo koordinacijsko tijelo te da se reforma nastavlja.


– Mi sad ulazimo u javnu raspravu koju mora koordinirati novo tijelo na čijem će čelu biti novi ljudi i uskoro ćete saznati njihova imena –  rekao je Šustar. Takva imenovanja jesu u ovlastima tehničke vlade, dodao je, napominjući kako je i njegov prethodnik Vedran Mornar na isti način produljio djelovanje Jokićevoj ekspertnoj radnoj skupini.


Upravo suprotno, kažu naši sugovornici – reforma je zaustavljena jer Šustar novu radnu skupinu ne može imenovati.




Predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija u području obrazovanja Neven Budak napominje kako Ministarstvo prvo mora raspisati javni poziv, natječaj za nove članove koordinacijskog tijela, ali se onda oko njihovog izbora savjetovati s Povjerenstvom. Na pitanje hoće li povjerenstvo podržati Šustara ukoliko objavi javni poziv i obrati se Povjerenstvu za konzultacije, Budak odgovara kako sumnja da će Šustar to učiniti.


– Za cijelog svog mandata nam se niti jednom nije obratio, odnosno odazvao na pozive za razgovor, pa sumnjam da će to učiniti ovaj put –  ističe Budak, dodajući kako ministar novu koordinacijsku skupinu sam može imenovati »samo silom«.


Jokićeva ekspertna radna skupina, koju je imenovao bivši ministar Vedran Mornar, također se javila na javni poziv, nakon čega ih je Mornar direktno imenovao, bez konzultacija s Budakovim povjerenstvom. Očito na isti postupak, s administrativnim propustom, sad cilja i Šustar, no postavlja se pitanje planira li uopće objaviti javni poziv, kad najavljuje skora imenovanja nove koordinacijske skupine.


Kako neslužbeno doznajemo, Jokić i njegov razriješeni tim planiraju pak u četvrtak održati konferenciju za novinare na kojoj navodno planiraju na stol iznijeti sve što se događalo iza kulisa, i zbog čega su tražili razrješenje s dužnosti.