Usuglašavanje

Ministar financija danas predstavlja poreznu reformu, iako HDZ i Most još nisu postigli konačni dogovor oko nje

Jagoda Marić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ići će se na smanjivanje poreza na dohodak, poreza na dobit, opća stopa PDV-a od 25 posto zasad ostaje ista, to su glavna načela, ali ove druge detalje pričekajte dok se ne usuglasimo u potpunosti – kazao je Petrov nakon sastanka



Ministar Zdravko Marić trebao bi, najavljeno je iz Vlade, na današnjoj sjednici predstaviti prijedlog porezne reforme, iako ona još nije usuglašena s partnerima iz Mosta, što su priznali i sam ministar i čelnik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov. O detaljima porezne reforme pa tako ni o dijelovima oko kojih se ne slažu jučer nakon predstavljanja prijedloga u Klubu zastupnika Mosta nisu željeli govoriti ni Petrov ni Marić, koji je bio uvjeren da je do same sjednice Vlade ostalo još uvijek dovoljno sati da se i usuglase i oko spornih dijelova.


– Ići će se na smanjivanje poreza na dohodak, poreza na dobit, opća stopa PDV-a od 25 posto zasad ostaje ista, to su glavna načela, ali ove druge detalje pričekajte dok se ne usuglasimo u potpunosti – kazao je Petrov nakon sastanka. Iz toga se može zaključiti da se Most i HDZ očito još nisu usuglasili oko smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto, jer se Most od početka protivi takvom rješenju. Ipak, Petrov vjeruje da će se u nekoliko dana postići dogovor te da je moguće da se dijelovi porezne reforme koji se tiču poreza na dohodak počnu primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine. Javnost je najviše zainteresirana baš za promjene u tom porezu, ali osim povećanja porezne osnovice i smanjenja najveće stope od 40 posto na 36 posto, ministar Marić ne otkriva detalje. Na pojedine izračune koji su se pojavili u javnosti o tome da će reforma pogodovati samcima, ali ne i roditeljima s dvoje ili više djece, ako su im neto plaće niže od šest tisuća kuna, Marić je pojasnio da se u javnosti spekuliralo bez detalja koji se tiču olakšica na uzdržavane članove obitelji.

Marić je podsjetio da od 2.750.000 građana iz sustava poreza na dohodak, u što su uključeni i umirovljenici, njih 950 tisuća uopće ne plaća porez na dohodak i da na njih nova smanjenja poreza ni ne mogu utjecati, no da će s novim izmjenama dodatnih 500 tisuća ljudi izaći iz poreznih škara, odnosno uopće neće plaćati porez na dohodak.


Lokalnim jedinicama, koje će i najvećim dijelom podnijeti teret promjena u porezu na dohodak, Marić je poručio da mogu biti mirne jer prijedlog sadržava i dobar model kompenzacijskih mjera.




Vlada će danas početi i s pripremama koje bi u konačnici Hrvatskoj trebale omogućiti proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, što je bio jedan od Mostovih uvjeta za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Most je na kraju pristao da se zbog dogovora sa susjednim zemljama i članicama EU-a provođenje tog njihovog jamstva odgodi. Na današnjoj sjednici Vlada će zadužiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da u koordinaciji s drugim nadležnim ministarstvima započne konzultacije s državama članicama EU-a i Europskom komisijom oko zaštite hrvatskih interesa u Jadranskom moru. U obrazloženju te odluke stoji da ta zaštita uključuje i mogućnost proglašenja te pune primjene isključivog gospodarskog pojasa. Ministarstvo ima najviše godinu dana za te konzultacije, nakon čega bi trebao izvijestiti Vladu o njihovim rezultatima, što znači da će isključivi gospodarski pojas u žižu domaće politike doći ponovo tek krajem 2017. ili početkom 2018. godine.