Posao u Savskoj

Ministar Medved o neobičnom angažmanu vojske: ‘Vojnici uklanjali šator, jer je to najjeftinije’

Dražen Ciglenečki

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Vanjske usluge bi nas sigurno puno više koštale. Ministar Buljević i ja suglasili smo se da je dolazak pripadnika Oružanih snaga logistički  najbolje rješenje, kazao je ministar branitelja Tomo Medved



ZAGREB  Na Trgu Nevenke Topalušić jučer je bilo vrlo užurbano, počelo je demontiranje prosvjedničkog šatora i pripadajućih mu objekata. Ali, to je bilo očekivano nakon što je dan ranije Đuro Glogoški prosvjed proglasio završenim. Neočekivana je bila pojava pripadnika Oružanih snaga koji su, zajedno s braniteljima prosvjednicima, sudjelovali u selidbi stvari i rastavljanju šatora. Došli su vojnim vozilima i odmah se uključili u taj posao.


S obzirom da to nije bila baš uobičajena upotreba Oružanih snaga, za pojašnjenje smo zamolili ministra obrane Josipa Buljevića.


– Svako ministarstvo ima se pravo Ministarstvu obrane obratiti za pomoć. Mi smo dobili zahtjev Ministarstva branitelja i odlučili smo im izaći u susret, rekao nam je Buljević.


Dopis MORH-u




Njegove riječi potvrdio nam je ministar branitelja Tomo Medved.



Medved je jučer ocijenio da je prosvjed, koji je trajao 555 dana, bio potreban.– Problemi su se godinama gomilali tako da je ovaj prosjed bio opravdan. Izostao je kvalitetan dijalog i branitelji su bili prisiljeni na ovakvu mjeru. Žalosno je što su najteži vojni invalidi morali toliko dugo provesti na cesti da bi ukazali na probleme koji su zaista veliki, izjavio je ministar branitelja gostujući u emisiji Hrvatskog radija »A sada Vlada«.


– Poslao sam MORH-u jedan dopis, jer sam ocijenio da bismo uz pomoć vojnika najjeftinije demontirali šator. Vanjske usluge bi nas sigurno puno više koštale. Ministar Buljević i ja suglasili smo se da je dolazak pripadnika Oružanih snaga logistički doista najbolje rješenje, ističe Medved.


Nije nam, međutim, znao reći na kojim je zakonskim odredbama utemeljeno angažiranje vojnika u raščišćavanju platoa ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo branitelja. Zakon o obrani definira tko i u koje svrhe može zapovjediti uporabu Oružanih snaga, a ovo što se jučer događalo na Trgu Nevenke Topalušić moglo bi se eventualno podvesti pod članak 64. »Oružane snage iznimno mogu pružati pomoć lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u provedbi humanitarnih projekata i projekata od općeg interesa«, navodi se u tom članku. Dodaje se da provođenje tih aktivnosti ne smije narušavati načela slobodnog tržišnog natjecanja i da kriterije i uvjete angažiranja Oružanih snaga o pružanju ovakve pomoći donosi ministar obrane.


Sami postavljali


Kad se u listopadu 2014. godine počeo graditi prosvjednički kamp, Glogoški i kolege sami su sve radili, država im nije pomagala u tome. Tadašnji ministar branitelja Predrag Matić jedino im je omogućio da se priključe na struju i određeno je razdoblje plaćao pokretne WC-e koje su koristili prosvjednici protiv njega.


– Potpuno je nelogično da vojska ovo odrađuje. Činjenica je da smo i u mojem mandatu povremeno angažirali pripadnike Oružanih snaga, primjerice za pogrebe branitelja i to smo uredno platili MORH-u. Ali, to spada u nadležnost Ministarstva branitelja. U ovom slučaju Ministarstvo branitelja plaća, ako plaća, demontažu šatora koji su postavili građani, dakle, nečiju privatnu inicijativu. Mislim da su prosvjednici trebali sami očistiti taj prostor, kazao nam je Matić.